{ "title": "Ayran Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/ayran-kac-kalori(1).gif", "date": "19.01.2024 12:00:21", "author": "emel aslan", "article": [ { "article": "
Ayran kaç kalori, yoğurda su katılarak yapılan özellikle Türklerin başlıca sofra içeceğidir. Her dile ayran adıyla girmiş bu içecek M. S. 522-745 tarihleri arasında Göktürkler tarafından ekşiyen yoğurtlarının tüketimini kolaylaştırmak için su katarak bulundu. Bulunmasından itibaren Türkiye'nin yanı sıra Balkan ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerinde de tüketimi oldukça yaygındır. Marketlerde hazır paketler halinde de bulunurken en çok tercih edilen ve lezzetinin tam manasıyla alındığı yayık ayranı hali vardır. Yayık ayranı; tereyağı yapmak amacıyla yoğurdun su katılarak uzun süren çalkalamalar sonucunda üretilen halidir. Ülkemizde çeşitli şehirlerin meşhur yöresel ayranları vardır. Bunlardan biri Balıkesir'e bağlı Susurluk ilçesinin bol köpüklü ayranıdır. Susurluk halkı farklı metotlar kullanarak köpüklü Susurluk ayranıyla adını duyurmuştur. Ayrıca Doğu Anadolu bölgesinde tüketilen acı biberle yapılan Yandım Çavuş ayranı da değişik lezzetler arasında bulunmaktadır. Ülkemizde bol tüketilen ayranın faydaları da saymakla bitmez.

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Yoğurttan yapılması nedeniyle ayranın içinde bakteri üremez, antioksidan etkileri sayesinde mide ve bağırsaktaki zararlı bakterileri temizler. Zehirlenmelerde kullanılır. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum bakımından zengin olması yönüyle özellikle de kadınlarda ileri yaşlarda meydana gelebilecek kemik erimesi sorunuyla mücadele eder. Yine bu mineraller sayesinde yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar. Yaz aylarında yetersiz su tüketimine bağlı ve ter yoluyla dışarı attığımız elektrolitleri yine ayran içerek tamamlayabiliriz. Çocukluk döneminde ise kemik gelişimi için süt içmeyi sevmeyen ya da sindirmekte zorluk çeken kişiler için de ayran tat ve sindirim kolaylığı konusunda iyi bir alternatiftir. Ayranı sindirim sistemi ve organlarımızın tümüne olan faydasının dışında cildimize de faydaları bulunmaktadır. Güneş yanıkları ve lekelerinin yanı sıra birçok cilt hastalığının da düşmanıdır. Ayranın yorgunluğu alması ve kasları gevşetmesi nedeniyle de sinir sistemine olan faydaları da öne çıkmaktadır.

Zayıflamak isteyenler için; Zayıflamak isteyenler için ayran diyet listesinin başında olmalıdır. Rejim yaparken uzun süre açlık hissi yaşayarak bir türlü istediği kiloya ulaşamayanlar için tokluk hissi veren ayran ve yoğurt anahtardır. Ayrıca kilo vermek için yeterli besin tüketmeyerek alınamayan minerallerin yine ayranla telafisi mümkün olacaktır. Sulu bir içecek olması nedeniyle de bağırsak hareketlerimiz arttırır. Kilo vermemiz konusunda bize kolaylık sağlayan ayranın başka bir yönüdür.

Sporcuların Ayran tüketimi; Ayran proteinler açısından oldukça zengindir. Spor yapan bireylerde kas kütlesinin arttırılmasında çok önemli faydaları vardır. Sporcular ve spor yapanlar için mükemmel bir spor içeceğidir. Spor sonrası özellikle yağsız yoğurt, su, tuz, fesleğen veya naneyle yapılacak farklı bir ayran tansiyonu dengeler yorgunluğu giderir. Kasların korunmasını sağlar.

Bir Bardak Ayran Kaç kaloridir?

250 ml ayranda ortalama 90-100 arası kalori bulunmaktadır. Diğer içeceklere oranla bol tüketilmesi vücudumuza gerekli olan birçok mineralin alınmasının yanı sıra bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
" } ] }