{ "title": "Baklava Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/baklava-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 05:53:07", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "
Baklava Kaç Kalori, Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri de baklavadır. Geçmişten günümüze kadar gelen mutfaklarımızda gelenek haline dönüştürdüğümüz ve tadından vazgeçemediğimiz bir şekerli tatlı çeşididir. Baklavanın kalorisinin yüksek olduğu herkesçe bilinmektedir. Kalorisinin yüksek olmasının sebebi unlu bir mamul olup yapımında bolca tereyağı ve bolca şeker kullanımıdır. İçerisinde kullanılan bu şeker ve yağ baklavayı kalorisi çok yüksek bir tatlı yapmaktadır. İçerisine konulan ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemiş malzemeleri de kalori değerini arttıran diğer faktörlerdir.

Geleneklerimize göre bayram denilince akla tatlı çeşidi olarak baklava gelmektedir. Bayramda misafirliğe gelenler sunulabilecek büyük lezzettir. Her kesimden insanın hoşuna giden bu tatlı vazgeçilmezlerin arasında bulunur. İnce ince açılan hamurların arasına istenilen malzemeler konularak yapılmaktadır. Bir tencerede kaynatılan şerbet sıcak bir şekilde hazırlanmış olan baklavaların üzerine dökülür. Üç yasak olarak bilinen besinlerin ikisi olan un ve şekeri bünyesinde bolca bulunduran baklava sağlık açısından tehlike haline gelmektedir. Bu derece çok şekere ve yağa sahip olan tatlı fazla tüketilirse sağlığa zararlı olabilir. Fazla tüketimi sırasında içerisinde bulunan yağ ve şeker çokluğundan dolayı şeker ve kalp hastalarına büyük sorunlar yaratabilir. Şeker hastalarının kesinlikle uzak durması gereken bir besindir. Şeker hastalarının yanında diyet yapan insanlarında kilo probleminden kurtulmak için uzak durmaları gerekir. Hekimlerin hastalarını bu konularda sürekli uyardığı ve kalorisinin bu derece yüksek olduğu bilinen tatlı çeşitlerinin yerine light tatlıların tüketilmesi gerektiğini söylerler.

Baklavanın Kalori Değerleri

Kalori bakımından çok yüksek olan baklavanın bir orta boy dilimi 148 (Kcal) kaloridir. Bu orta boy dilim 50 gram olarak alınabilir. Baklavanın dilimlerinin büyüklüklerine göre kaloriler değişiklik gösterebilir ancak bir orta boy kalori hemen hemen 150 ile 250 kalori arasında değişmektedir. İçeriğinde bulunan malzemeler sayesinde kalorisi yüksek olduğu için her dilim ekstra bir kalori deposudur. Fazlası vücuda zarar sağlayabilir o yüzden mümkün olduğunca az tüketilmeli ve porsiyonları olabildiğince sınırlandırılmalıdır. Bir porsiyonundan elde edilen kalorinin bir ana öğüne eşit olduğu hekimler tarafından söylenir. Tüketmeden önce iyice düşünülmeli ve kalorisi, yağı ve şekeri yüksek olduğu için hastaların bu konuları göz önüne getirmesi gerekir. Yerken lezzetiyle mutluluk hazzı veren bu tatlı insanları sonradan pişman edebilmektedir. Yedikten sonra vücuda geri dönüşü kilo olan ve yağlanmayı sağlayan baklava sonradan pişmanlıklar yaratabilir.

Baklava yenildikten sonra eğer alınan kalorisi yakılmadığı taktirde vücuda yağ olarak geri dönmektedir. Alınan kalori yakılarak enerjiye çevrilmediği andan sonra vücuttaki yağ oranın arttığı gözlemlenmiştir. Yağlanma olayı yaşandıktan sonra pişman olmamak için kaloriyi hemen yok etmek gerekir. Kalori yok etmek için 24 saat süremiz bulunmaktadır yoksa 24 saat geçtikten hemen sonra vücut onu yağ olarak depo etmeye başlar. Yakmamız için birçok egzersiz ve spor hareketi bulunmaktadır. Tabi enerjiye çevrilecek kalorinin de fazla olmaması gerekir. 1-2 dilim baklavanın kalorisini gün içinde yakıp enerjiye çevirebiliriz fakat bir günde porsiyon hesabını aşıp 7-8 dilim veya daha fazla dilim tüketiminin bir telafi olmadığı gibi birçok zararı bulunmaktadır.

Baklavanın Kalorisini Yakmak İçin Yapılabilecek Egzersiz Hareketleri
" } ] }