{ "title": "Boyoz Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/boyoz-kac-kalori.gif", "date": "21.01.2024 13:22:07", "author": "Lale Bulduklu", "article": [ { "article": "Boyoz kaç kalori, Mayasız ve yağlı bir hamur işi olarak bilinen boyoz İzmir yöresinin mutfak kültüründendir. İzmir'e has bir hamur işi olan boyoz diğer bazı illerde de yapılsa İzmir boyozunun yerini tutmamaktadır. Bu nedenle İzmir'den ayrı olan İzmirliler İzmir'e döndüklerinde en fazla yedikleri boyoz olmaktadır. Üzerine karabiber ekilmiş ve haşlanmış bir yumurtanın ve bir bardak çayın yanında büyük keyifle tüketilen boyoz İzmirlilerin vazgeçemediği sabah kahvaltılarındandır.

Boyoz Kaç Kalori

Boyoz yağlı ve az yağlı olmak üzere iki şekilde hazırlanabilmektedir. Bir adet yağlı boyoz 175 kalori içerirken bir adet az yağlı boyoz 160 kalori içermektedir. Bir boyoz ortalama 50 gram gelmektedir. Bir kişinin bir kahvaltıda üç adet boyozu ekmek yerine tüketebileceğini düşünürsek bu oldukça yüksek bir kalori miktarıdır.

Türkiye dışında; Şili, İspanya, Arjantin ve Peru'da tüketilen boyozun malzemeleri aşağıda listelenmiştir:
Boyoz Türkiye dışındaki ülkelerde şeker katılarak yapılırken Türkiye'de şeker tercih edilmemektedir. Tatlandırıcı olarak tahin yeterli görülmektedir.

Bir Adet Boyozun Besin Değerleri Nelerdir?
Boyozun Malzemeleri
Boyozun İç Malzemeleri
Boyozun Tarifi

Kalorisi düşük olan boyoz yapmak için patatesi haşlayarak soyun ve çatalla ezerek yumurta, tulum peyniri ve kaşar peynirini karıştırın. Ardından başka bir kaba listede bulunan boyoz malzemelerini koyarak karıştırın. Kulak memesi kıvamına geldikten sonra 20 dakika beklemeye alın. Hamur dinlendikten sonra ceviz büyüklüğünde kopararak merdane ile bir karış büyüklüğünde açarak ortasına iç malzemesini doldurun ve dört köşesinden içlere doğru bükerek kapatın. Tüm hamuru aynı şekilde hazırladıktan sonra bir tepsiye birkaç yağ damlatın ve hamurları yerleştirin. Önceden derecesi 180 dereceye ayarlanmış fırın ısınınca tepsiyi fırına vererek pişirin. Boyozunuz piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
" } ] }