{ "title": "Çavdar Ekmeği Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/cavdar-ekmegi-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 15:34:47", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Çavdar Ekmeği Kaç Kalori, Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri de ekmektir. İnsanlar yıllarca sofralarını ekmeksiz kurmamışlardır. Sofraların baş tacı ve vazgeçilmezi olan ekmeğin günümüzü de birden çok çeşidi bulunmaktadır. İnsanların beyaz ekmek olarak adlandırdığı beyaz unla yapılan ekmek bu çeşitlerin yıllarca başını çekmekteydi. Yapılan araştırmalar, incelemeler sonucunda bilim insanları ve hekimler beyaz ekmeğin zararları olduğunu ortaya koymuştur. Yapılan birçok açıklamaya dayanarak beyaz ekmeğin kansere yol açtığı ve obezitede büyük faktör olduğu ortaya konmuştur. Bu açıklamalar insanları ekmeğin diğer çeşitlerine yöneltmiştir. Bunlardan biri de çavdar ekmeğidir. Beyaz ekmeğe göre çavdar ekmeğinin renginin daha koyu olması tanelerinin buğday tanelerinden daha koyu olmasıdır. Çavdar ekmeği üretmek için kullanılan buğdaylar genellikle dağlara yakın kesimlerde yetişmektedir. Dağlara yakın yerlerden toplanan çavdar ekmeği buğdayları köy değirmenlerinde öğütülerek doğal yollarla ekmek aşamasına getirilir. Çavdar ekmeği hem sağlık bakımından iyi, içeriğinde lifçe zengin ve düşük kaloriye sahiptir. Bu özellikler ve sağlık açısından bu kadar zengin olması çavdar ekmeğini çeşitleri arasında en üste getirmekteydi. İnsanlar günümüzde artık kalori hesabı yaparak yaşamaktalar, bu hesaplar sonucunda da kalorisi en düşük ekmek çavdar ekmeğidir.

İnce bir dilim çavdar ekmeği ortalama 30 gramının kalorisi 63 (Kcal) kaloridir. Normal dilim yani kahvaltı ve yemeklerimizin yanında tükettiğimiz bir dilim çavdar ekmeği genellikle ortalama 35 ile 38 gram arasındadır. Bu normal dilim çavdar ekmeğinin kalorisi 74 ile 76 (Kcal) kaloridir. Bu kadar düşük kaloriye sahip olan bu ekmek diyet yapan, formda kalmaya çalışan ve sağlıklı beslenmek isteyen insanlarca çok rağbet görüp tercih edilmektedir. İçeriğinde kullanılan pekmezin ayrı bir lezzet ve tat kattığı bu ekmek çeşidi diyet yapanların belki en sevdiği türdür. İçeriğinde bulunan yağ oranın en aza indirgenmiş hali ile de çok sağlıklı olduğu için formda kalmak isteyen insanlar için mükemmel bir besindir.

Çavdar ekmeğinin içerisinde bulunan hali hazırdaki tuz ve şeker yemeklerinizde tuz kullanımınızı gerek bırakmaz ve kahvaltıların yanında servis edilen çaylara ekstra şeker atmanızı engeller. Fazladan tuz ve şeker kullanımı kestiği için insanlara da ekstradan kalori aldırmaz. Yemek yapımlarında kullanılan aşırı tuz tüketimini de en aza indirgeyen bu ekmek vücuda fazla tuz girmesini engeller ve vücudun gereksinimi olan tuzu kendisi karşılar. Bu ekmek yediklerimize dikkat etmemizi sağladığı için ekstra kalorilerle de insanların uğraşmalarını engeller.

Çavdar Ekmeği Kilo Yapar mı?

Çavdar ekmeği tüketildiği andan itibaren insanda büyük bir tokluk hissi yaşatmaktadır. Sağladığı bu tokluk hissi en büyük faydalarından biridir. İnsanların günlük alması gereken tuz, şeker ve lif kaynaklarını bünyesinde bulundurmaktadır. Bu yönden en sağlıklı ekmek çeşitlerindendir. Sağlıklı ve içeriği bakımından zengin olan bu ekmek tokluk hissi sayesinde insanların fazla kalori alıp kilo almalarına engel olmaktadır. Kalorisi düşük olduğu için kilo yapmayan bu ekmek diyet yapanların ve formda kalmak isteyenlerin en büyük destekçisi olan besinlerden biridir. Fazla kilosu olup bu kilolardan kurtulmak isteyen ama ekmek tüketiminden bir türlü vazgeçemeyen insanlar için bu ekmek çeşidi mükemmel bir tercihtir.

Çavdar Ekmeğinin Kalori Bakımından Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Düşük kalorili olduğu ve içerisinde bulunan lif oranında zengin olan bu ekmeğin zararı bulunmamaktadır. Pek çok hekimin sağlık açısından önerdiği çavdar ekmeği diğer ekmek çeşitlerine göre daha sağlıklıdır. Beyaz ekmeğin içerisinde bulunan ve kanserojen madde olarak bilinen maddelerin hiç birisi çavdar ekmeğinde kullanılmaz. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde yardımcı olur, vücuttaki yağ oranını ve dağılımını iyileştirir. İçeriğinde bol miktarda bulunan lifler sayesinde sindirim sisteminde oluşan bozuklukları gidermede büyük bir yardımcıdır. Bu konu da önemli bir rol oynar. Vücutta bulunan şeker seviyesini dengeleyerek sabit bir seviyede kalmasını sağlar. Vücuttaki şeker seviyesini dengelediği içinde diyabet hastalığının riskini önemli ölçüde düşürür. Kalp rahatsızlıkları riskini ve kanser riskini de büyük ölçüde ortadan kaldırır. Antioksidanlar bakımından da zengin bir besindir. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
" } ] }