{ "title": "Ekmek Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/ekmek-kac-kalori.gif", "date": "21.01.2024 01:47:42", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Ekmek kaç kalori; sorusu ekmek tüketen her insanın ve özellikle kilo vermek için diyet yapan kişilerin merak ettiği soruların arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Hem Türkiye'de hem de tüm Dünya'da ekmek tüketimi oldukça yaygındır. Tüm insanların vazgeçilmez besinleri arasında yer alan ekmeğin hem yararı hem de zararı bulunmaktadır. Ekmek temel besin maddeleri arasında yer almaktadır. İyi bir enerji kaynağı olduğu için tüketimde de önemli bir yere sahiptir.

Diyet yapan kişilerin ilk bıraktıkları besin olarak ekmek yer almaktadır. Ancak ekmeğin zararı olduğu kadar yararları da bulunmaktadır. Ekmeğin yararları arasında ilk olanı kan şekerini önemli ölçüde dengelemesidir. Diğer yararı ise sinir sistemi için gerekli olan vitaminlerin alınmasını sağlamaktadır. Diyet yapılırken ya da sağlıklı bir beslenme düzeninde hiç ekmemek yenmemesi doğru bir beslenme alışkanlığı değildir. Diyet yapan kişiler kilo vermeyi hedefleyen kişiler sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenme programı uygulamalıdır. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin en önemli kurallarından biri her besin grubundan belli miktarlarda doğru şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Diyet yapan kişi karbonhidrat grubunu (Çikolata, pasta, şeker, sütlü tatlılar) tamamen çıkardıkları için vücudun özellikle de beyinin ihtiyacı olan enerjiyi ekmekten alması gerekmektedir. Bu şekilde kan dengesi sağlanacaktır. Ekmek yardımı ile sinir sistemi için alınması gereken vitaminler alınmış olur. Ekmek miktarı ve ekmek kullanımı kişilerin bünyesine uygun olacak şekilde tercih edilmelidir.

Ekmeğin seçilen cinsi tam buğday, çavdar ekmeği ya da kepekli ekmek olmalıdır. Gün içerisinde tüketilen ekmek düzensiz ve fazla miktarda olduğu zaman ekmek kullanımı zararlı bir hal almış oluyor. Ekmek tüketimi ekmeği tüketen kişinin kilosuna, cinsiyetine ve çalışma temposuna göre değişmektedir. Sağlıklı olan bir kişinin her öğünde iki dilim ekmek tüketmesi gerekmektedir. Tüketilen bu ekmek kesinlikle tüketen kişi için zararlı olmayacaktır aksine yararlı olacaktır. Gün içerisinde tüketilen ekmek miktarı bir kişi için en az 6 ile 8 dilim olmalıdır.

Düzenli ve sağlıklı bir beslenme de ekmeğin cinsi yani buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepekli ekmek tüketimi ön planda olmalıdır. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin yani diyabet, tansiyon ve kalp gibi hastalıkları olan kişilerin posaya daha fazla ihtiyaç duymalarından dolayı beyaz ekmek yerine diğer ekmek türlerini tercih etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Kabızlık problemi olan kişilerinde posaya ihtiyacı fazla olduğu için tam buğdaylı ekmek ya da çavdar ekmeğini tüketmeleri bağırsak hareketleri açısından daha fazla yarar sağlayacaktır. Aşırı kansızlık rahatsızlığı olan kişilerin demir emilimini kesinlikle olumsuz etkilememesi için kepekli ekmeği sürekli tüketmemeleri gerekmektedir. Bunun yerine aşırı kansızlık çeken kişilerin dönüşümlü olarak beyaz ekmek ve kepek ekmek yemeleri daha doğru olacaktır.

Ekmek karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Bundan dolayı şişmanlığın en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. Bundan dolayı yenilen yemeğin olduğu gibi tüketilen ekmeğinde kalori miktarı oldukça önemlidir. Eğer ekmeğin içerisinde soya ve ruşeym gibi proteini yüksek ekmek tüketilir ise şişmanlığın önlenmesi kolay olacaktır. Ekmek tüketimi bağırsak sorunlarına karşı çözüm olmaktadır ve iyi gelmektedir. Yine insanların çoğunda diş çürüğü görülmektedir. Karbonhidratların dişte kalması nedeni ile oluşan bu çürükler ekmek kalıntılarından dolayı da oluşabilmektedir.

Ekmek Kaç Kaloridir?
" } ] }