Fasulye kaç kalori, kurusu ya da tazesiyle muhteşem bir besin kaynağı olan fasulyenin sağlık açısından birden fazla faydası bulunmaktadır. Fasulye baklagiller familyasına ait sebzeler arasındadır. Fasulyeni birçok türü vardır. Sırık ve bodur fasulye olarak iki grup içinde değerlendirilir.
Taze fasulye kalori bakımından da düşük bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle de zayıflamak için uygulanan diyet listelerinde gönül rahatlığı ile taze fasulyeye yer verilebilir. Taze fasulye faydaları bakımından da dikkat çeken bir sebzedir.
Taze Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
Sindirim sistemini düzenleyici ve kabızlığı engelleyici etkisi vardır.
Taze fasulyenin bağırsak kanserine karşı vücudu koruyucu özelliği de vardır.
Gebelik döneminde anne ve bebeğin folik asit ihtiyacını karşılar.
Göz sağlığı için önemli bir sebzedir.
Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
Pankreas bezinin düzenli çalışmasını sağlar.
Zehirlenme sonrasında tedavi edici özelliği vardır.
100 gram Kuru Fasulyenin Besin Değerleri Nelerdir?
Kuru fasulye B grubu vitaminleri, potasyum, protein, magnezyum ve demir gibi mineraller bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. 5 yemek kaşığı kadar etli kuru fasulye 1 dilim ekmek kadar et içerir.
100 gram kuru fasulye yaklaşık 340 kalori içerir.
Protein: 23 gram
Karbonhidrat: 21.2 gram
Kolesterol: 0
Yağ: 1.6 gram
Lif: 1,5 gram
Fosfor: 148 miligram
Kalsiyum: 144 miligram
Demir: 416 miligram
Potasyum: 0.65 miligram
B1 vitamini: 0.22 miligram
B2 vitamini: 2.4 miligram
B3 vitamini: 2.4 miligram
E vitamini: 1.1 miligram
Kuru Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
Lif bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için kötü kolesterole karşı iyi gelir.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Kalori oranı düşük olduğundan kilo kontrolüne yardımcı olur ve tokluk süresini uzatır.
Antioksidan özelliği ile vücudu kansere karşı korur.
Diyabet hastalığına karşı iyi gelir. Kan şekerini dengeleyici özelliği de vardır.
Sinirlere karşı iyi gelir.
Romatizma ve siyatik ağrılarına karşı faydalıdır.
Kalp çarpıntısı ve karaciğer temizliği için etkilidir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.
Kemik yapısını kuvvetlendirir.
İdrar tutukluğuna karşı iyi gelir.
Gebelik döneminde demir ve folik asit içeriğe ile tüketilmesi tavsiye edilen bir besindir.