{ "title": "Karnıbahar Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/karnibahar-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 01:17:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Karnabahar kaç kalori, Folik asit, mangan, potasyum, demir, C vitamini ve yüksek oranda bünyesinde lif barındıran karnabahar kalorisi oldukça düşük sebzeler arasında yer almaktadır. Özellikle kilo kontrolü sağlamak için diyet yapan kişiler karnabaharı diyet listelerine gönül rahatlığı ile ekleyebilir. Ancak diyet yapanlar için karnabaharın pişirme yöntemleri oldukça önemlidir. 1 porsiyon karnabahar yaklaşık 38 kalori içermektedir.

100 Gram Karnabaharın Besin Değerleri Nelerdir?
Karnabahar Faydaları Nelerdir?

Sindirim Sistemi: Karnabahar bünyesinde bolca besin lifi barındırır. B u özelliği ile kabızlığı giderici etkisi vardır. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği bulunan karnabahar, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak hazımsızlığa karşı iyi gelir. Kolon, prostat ve mesane kanserini önleyici etkisi vardır.

Mide: Karnabaharın mide ülserini engelleyici etkisi vardır. Midede gaz ve şişkinliğe karşı iyi gelir. Midede sindirimin hızlanmasına yardımcı olan sebzelerden biridir.

Karaciğer: Karaciğerin vücutta oluşan zararlı maddeleri temizleyici bir görevi vardır. Karnabahar karaciğerin bu fonksiyonunu daha iyi yerine getirmesine yardımcı olur. Karaciğerde oluşan zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlayarak, karaciğerde oluşabilecek hasarı onarıcı etkisi vardır.

Diyabet: Karnabaharın içeriği kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir. Uzman kişiler diyabet hastalarının düzenli olarak karnabahar tüketmesini tavsiye etmektedir.

Ağrılar: Vücutta farklı hastalıklara bağlı olarak eklem ve kaslarda oluşan ağrılara karşı karnabahar faydalı bir sebzedir. Özellikle romatizmal ağrılar üzerinde etkilidir.

Kansızlık: Kansızlık diğer adıyla anemi birçok hastalığı tetikleyen bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda kansızlık nedeni ile bağışıklık sistemi gücünü kaybedebilir. Dolayısı ile en küçük enfeksiyonlarda vücut direnci düşerek bazı hastalıklar boy gösterebilir. Karnabaharda bolca bulunan demir kan yapımını destekleyen bir mineraldir. Kansızlık hastalığının tedavi sürecinde tedaviye destek amacı ile karnabahar tüketilebilir.

Tansiyon: Karnabaharın yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Ayrıca antioksidan yönünden zengin içeriğe sahip olan karnabahar damar sertliğine karşı da faydalıdır.

Beyin Sağlığı: Karnabaharın içeriğinde yer alan B1, B2 ve B3 vitaminlerinin beyin sağlığı için önemi büyüktür. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer hastalığına karşı korunmak için düzenli olarak karnabahar tüketilebilir.

Karnabahar Ne Kadar Tüketilmelidir?

Uzman kişiler haftada 1-2 defa karnabahar tüketmeyi tavsiye etmektedir. Daha fazla karnabahar tüketimi vücutta iyot emilimini azaltabilir. Vücutta fazla iyot zararlı olduğu gibi vücudun belli bir miktarda iyota ihtiyacı vardır. Karnabaharı çok fazla tüketen kişilerin iyot eksikliğini tamamlamak için iyotlu tuz tüketmeleri gerekir.
" } ] }