{ "title": "Karnıyarık Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/karniyarik-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 10:36:16", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Karnıyarık kaç kalori, öncelikle karnıyarık patlıcanın kızartılıp, kıymalı harç ile buluşturulması sonucunda hazırlanılan bir Osmanlı yemeğidir. Türk toplumunda karnıyarık yemeği önemli bir yere sahiptir ve çoğunlukla davet sofraları için hazırlanılır. Aynı zamanda kızartılarak hazırlanılan bir yemek olduğu için de kalori değeri biraz fazladır. Diyet yapan kişilerin biraz uzak duracakları yemek olsa da kaçamak günlerinizde karnıyarık yemeğine yer vermenizi tavsiye ederiz. Patlıcanın kızartılarak değil de közlenerek veya mangal üzerinde mühürleyip kendinize az kalorili karnıyarık yemeği hazırlayabilirsiniz.

Patlıcan ile yapılan yemeklerin başında gelen karnıyarık yemeği kızartılarak değil de diğer alternatif çeşitler ile hazırlanılır ise hem hafif hem de sağlıklı bir yemek hazırlanabilir. Ancak kızartılarak hazırlanılır ise bir küçük bir porsiyon karnıyarık yemeği 241 kalori oluşturmaktadır. Bunun yerine patlıcanları kızartarak değil de közleyerek patlıcan karnıyarık hazırlarsanız 191 kalori değerinde bir porsiyon yemek elde edebilirsiniz. Sağlık için oldukça faydalı olan patlıcanın en bilindik faydası ise kalp çarpıntısı sorununa iyi gelmesidir. Diğer faydalarını ise şu şekilde sıralamak mümkün:
Aynı zamanda patlıcan A vitamini, demir, protein ve C vitamini bakımından zengin sebzeler arasında yer alır. Patlıcanın bu faydalarından yararlanmak için haftada bir defa olmak üzere ve sağlık koşullarına uygun olacak şekilde pişirilmesi gerekir. Özellikle de karnıyarık yemeği hazırlarken olabildiğince yağdan uzak durmakta fayda olacaktır. Bilhassa diyet yapan kişiler için karnıyarık yemeğini hazırlarken daha dikkatli olmakta fayda olacaktır.

Bir Porsiyon Karnıyarık Yemeğinin Besin Değeri
Diyet Karnıyarık Yemeği

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Diyet karnıyarık yemeğini hazırlamaya patlıcanları alacalı soyarak başlayın ve yarım saat kadar hafif tuzlu suyun içerisinde bekletin. Sürenin ardından patlıcanları suyun içerisinden alıp kurulayın ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile arkalı önlü olacak şekilde kavurun. Kavurma işleminin yerine patlıcanları közleme tavasında veya fırının içerisinde közleyerek de hazırlayabilirsiniz. Kavrulmuş olan patlıcanları bir havlu kâğıdın üzerine alın ve bir müddet bekletin. Bu arada kıymayı bir yanmaz tavanın içerisine alıp suyunu verip çekene dek kavurun. Kavrulan kıymanın üzerine iki yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin ve ince kıyım yapılmış kuru soğanlar ile biberleri içerisine ilave edip harmanlayın. Soğanlar yumuşayınca harcın içerisine salçayı, rendelenmiş domatesi ve baharatları ilave edip karıştırın. Kavrulmuş olan patlıcanların orta kısmını uzunlamasına alacak şekilde bir bıçak ile kesin arasına kıymalı harçtan ilave edin. Hazırlanılan yemeği bir fırın tepsisinin içerisine alın ve tepsiye bir su bardağı suyu boca edip yemeği yaklaşık 10 dakika kadar 200 derecelik fırında pişirin. Yemeğiniz sürenin ardından servis için hazır hale gelecektir. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }