{ "title": "Karpuz Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/karpuz-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 12:03:02", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Karpuz kaç kalori, karpuz yazın sıkça tüketilen meyvelerden biridir. Besleyici ve elektrolit açısından zengin olan karpuz sıvı ihtiyacını karşılamak için bolca tüketilebilir. Tıpkı domates gibi vücudu kansere karşı koruyucu etkisi vardır. C vitamini açısından iyi bir kaynak olan karpuz bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu birçok hastalığa karşı korur. C vitamini içeriği ile aynı zamanda cilt ve saç sağlığı için de faydalıdır.

Karpuzun Besin Değerleri Nelerdir?

1 kâse karpuz yaklaşık 46 kalori içermektedir
Karpuz Kilo Yapar mı?

Vitamin ve mineraller bakımından iyi bir kaynak olan karpuz normal tüketildiğinde kilo yapmaz. Ancak tüketimi abartılırsa içerdiği şeker nedeni ile kilo artışına yol açabilir. Günlük ince 2-3 dilim tane karpuz tüketmek kiloda dalgalanmalara yol açmazken, günlük bir orta boy karpuz tüketimi kilo artışına yol açabilir. Çünkü vücuda gereğinden fazla şeker yüklenebilir. Kilo vermek için diyet yapılıyorsa ve kan şekeri düşmüşse bir ince dilim karpuz kan şekerini yükselterek midede oluşan kazınmayı engelleyebilir.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Kilo Kontrolü: Karpuz kalori bakımından düşük bir içeriğe sahip olduğu için diyet yapanlar beslenme programına gönül rahatlığı ile ekleyebilir. Lifli yapısı sayesinde açlık süresini uzatarak tok kalmayı sağlar. Diyetlerde yaşanan tatlı isteği karpuz ile giderilebilir. Ancak karpuz şeker içeren bir meyve olduğu için dikkatli tüketilmelidir.

Hipertansiyon: Karpuz özellikle aşırı kilolu kişilerde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Ağır aktivitelerden sonra kan basıncını azaltıcı etkisi vardır.

Su: Karpuzun yaklaşık %90'ı sudur. Bu özelliği ile sıcak yaz günlerinde sıvı ihtiyacını karşılamak için tüketilebilir. Su kaybına bağlı olarak yaşanan halsizliğe karşı karpuz tüketilebilir. Sinir fonksiyonları, kalp sağlığı ve kas gelişimi için de faydalıdır. Özellikle çok fazla terlendiği zamanlarda su kaybedilen sıvıyı tekrar yerine koymak için 1 bardak karpuz suyu içilebilir.

Antioksidan: Karpuz antioksidan bakımından en iyi kaynaklardan biridir. Farklı hastalıklara yol açabilecek serbest radikalleri yok etmek için karpuz tüketmek faydalı olur.

Göz Sağlığı: Karpuzun A vitamini içeriği göz sağlığı için oldukça faydalıdır. A vitamini eksikliği gözlerde enfeksiyon, kuruluk ve görme kusurlarına yol açabilir. Ayrıca katarakt hastalığına karşı da karpuz faydalıdır.

Likopen: Karpuz likopen bakımından zengin bir meyvedir. Likopen kalp hastalıkları, prostat kanseri riskini en aza indirir.

Kas Ağrıları: Karpuz suyu özellikle egzersiz ya da spordan sonra oluşum gösterebilecek kas ağrılarına karşı iyi gelir. Karpuz suyu kan dolaşımını arttırarak spor sonrası oluşan kas ağrılarını hafifletir.

Kalp Sağlığı: Karpuz kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıklarına bağlı gelişen damar tıkanıklığını önleyici etkiye sahiptir.

Vitamin ve Mineral: Besleyici değeri yüksek olan karpuz A, C vitaminlerinin haricinde, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, bakır, magnezyum ve manganez bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Sindirim sistemi için faydalı olan besin lifi ihtiyacı da karpuz tarafından karşılanabilir.
" } ] }