{ "title": "Kavurma Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/kavurma-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 04:12:45", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Kavurma kaç kalori, Türk mutfağında bir et yemeği olmakla birlikte aynı zamanda et saklama çeşididir. Bu teknikle saklanan kırmızı etlere de kavurma ismi verilmektedir. Etler kuşbaşı şeklinde doğranır, öncelikle suda kaynatılır. İyice haşlandıktan sonra suyu süzülür. Diğer bir tencerede ise et yağları kızdırılır. Haşlanan etlere bolca tuz katılarak on beş- yirmi dakika da bu yağ ile pişirilir. Soğuduktan sonra büyük tencere ya da küplerde muhafaza edilir.

Kavurma ihtiyaç duyuldukça çıkartılır ve çoğunlukla etli yemeklere katılmak amacıyla tüketilir. Kavurma pidelerde iç malzeme olarak da kullanılır Türk Kurban Bayramı alışkanlıklarının bir parçası olan kavurma, başta bayramın ilk günü olmak üzere bayram boyunca, kurban etinin taze şekilde kavrulması ile yapılan yemeğe de denmektedir.

Kavurma tenceresine 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını beklenir ve sonrasında kuş başı doğranan et tencereye atılarak 4-5 dakika kavurulur. Et suyunu salmaya başladığı anda ısı “en kısık” seviyeye getirilmelidir ve tencerenin kapağı kapatılmalıdır. 15 dakikalık aralarla et karıştırılır ve kapak vakit kaybetmeden yeniden kapatılır. 1 saat sonra tuz, karabiber ve kekik ilave edilerek 15-20 dakika daha pişirilir. Bu şekilde 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve daha yumuşak bir kavurma haline gelmiş olur.

Kavurmadan yapılan en ünlü yemeklerden biri de Çoban Kavurmadır. Kuşbaşı etler tencereye atılarak suyunu salıp hafif çekinceye kadar kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yağ ve soğan ekleyip karıştırılır. Domatesler soyulup küçük şekilde doğranır. Aynı şekilde biberler de küçük parçalar halinde kesilir. Önce sarımsak ve biber ilave edilerek etlerle birlikte kavrulur. Tuz ve baharat ilave edilerek karıştırılır. Doğranmış domates ilave edilerek kapağı kapatılır ve 20 dk kısık ateşte pişirilir.

Kavurma, protein, çinko ve demir içeriği bakımından yüksektir. Bununla birlikte doymuş yağ, sodyum, kolesterol yüksek seviyede içerdiğinden sağlık açısından tehlikelidir. Özellikle kalp hastalığı olanlar tüketmekten kaçınmalıdır. Orta büyüklükteki bir porsiyon kavurmanın kalori değeri ise 345 kaloridir
" } ] }