{ "title": "Kayısı Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/kayisi-kac-kalori.gif", "date": "21.01.2024 02:26:20", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Kayısı Kaç Kalori, Özellikle sıkı bir diyet programı uyguluyorsanız kayısı o menülerin içerisinde bulunması gereken bir besin maddesidir. Diyette iken karnınızın kazındığı ve acıktığınız anlarda kalorisi düşük, tokluk hissi sağlayan, kan şekerini düzenleyip tatlı isteğini bastıran mükemmel bir yardımcıdır. Kayısı içerisinde A, B ve C vitaminleri bulundurmaktadır. Bu vitaminlerden özellikle A vitamini kayısının içerisinde yüksek miktarda bulunmaktadır. Günlük 100 gram tüketimlerde günlük A vitamini ihtiyacının %40 kayısı ile karşılanmış olur. Kayısının içerisinde vitaminler haricinde kalsiyum, demir, potasyum, folik asit ve silisyum mineralleri bulunmaktadır. Organik kuru kayısılar kahverengi renkte bulunmaktadır. Kayısının en önemli ve en çok bilinen özelliği sindirim sistemini düzenleyip onarması gibi olumlu etkileridir. Yemekten önce iki adet kayısının tüketilmesi hazımsızlığı ortadan ve vücudu rahatlatır. Yüksek demir içeriği sayesinde de anemi yani kansızlık hastalığına iyi gelir ve vücuttaki demir eksikliğini tamamlar. Vücut direnci attırır ve güçlendirir. Kalori çok düşük olduğu için diyetisyenler tarafından diyet yapanlara ara öğün olarak verilir.

Kayısının Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir?

Bir adet kayısı ortalama 6 ile 7 gramdır. Bu gramaja göre kalorisi ise 18 kalori değerindedir. Tükettiğiniz kayısıların kalorisini hesaplamak için yediniz kayısı sayısı ile 18'i çarparak bulabilirsiniz. Tabi bu hesaplama 1 ile 2 gram oynayabilir bunları da göz önünde bulundurmakta fayda vardır. İçeriğinde bol miktarda A, B ve C vitamini, demir, folik asit ve lif bulunduran bir meyvedir. Kilo problemi yaşayan ya da diyet yapan insanların ara öğünlerin birisinde 3 ile 5 tane yemeleri öğünde yenilebilecek diğer şeylerden daha faydalı ve sağlıklıdır. Bir adet kayısı günlük A vitamini %40, C vitamini ihtiyacını %6, demir ihtiyacını %1, lif ihtiyacını %3, potasyum ihtiyacını da %3 olarak karşılamaktadır. Bir adet orta boy kayısının içerisinde 3.2 gram karbonhidrat, 0.1 gram yağ, 0.4 gram protein, 2.5 miligram sodyum, 347 miligram potasyum, 21 kalsiyum, 333 A vitamini, 8.9 C vitamini ve 0.8 demir bulunmaktadır.

Kayısı Kalori Bakımından Kilo Yapar mı?

İçeriğinde pek fazla kalori, yağ ve şeker bulunmadığı için kilo yapıcı fazla özelliği bulunmamaktadır. Kalorisi az diye tüketim miktarının arttırılmaması gerekmektedir, çünkü her şeyin olduğu gibi kayısının da fazlası insan vücuduna zararlıdır. Çok fazla tüketildiğinde kalori miktarı yükseleceği için günlük ara öğünlerde 3 ile 5 tane tüketilmesi idealdir. Meyve öğünlerinde tüketilebileceği ve tok tutabilecek bir ara öğün besini olarak da kabul edilebilir. Diyet yapan ve formda kalmak isteyenlerin ara öğünlerinde mutlaka bulunması gereken bir besin maddesidir. Hem tokluk hissi verip hem de vücudun tatlı isteğini kesmektedir. Bu yüzden kayısı diyet yapanlara birçok fayda sağlar, bu faydalardan biri de pasta ve tatlılara eğilimi yok etmesidir.

Kayısının Kalori Bakımından Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kayısının faydaları saymak ve sıralamakla bitmez. En fazla bilinen özelliği sindirim sistemini düzenleyip, onarması ve hazımsızlığa iyi gelmesidir. İçeriğindeki fazla demir mineralleri sayesinde anemi yani kansızlık hastalığına iyi gelmekte ve vücudun demir eksikliğini tamamlamaktadır. Vücut ısısını dengeleyici özelliği bulunduğu için ateşli hastalık zamanlarında tüketilmesi vücut sıcaklığının dengelenmesine neden olur. Diyet programlarında yağ yakıcı özelliği olduğu için bulunmaktadır. Çeşitli cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Vücutta depolanan yağı yakan bir özelliği vardır. Vücuda tokluk hissi verir ve yeme eğilimini yok etmektedir. Mide ve bağırsak ülserine iyi gelmektedir. İçeriğinde karoten bulunmaktadır.

Günde 3 ile 5 tane tüketilmesi cilde canlılık kazandırır. Kalbin daha düzenli çalışmasını sağlar ve kalp kaslarını güçlendirir. Dişleri güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur ve böbrekteki taşları döker. Vücutta kan yapımını arttırır. Karaciğerdeki tamiri de üstlenmektedir. Bu kadar faydalı olan bir meyvenin fazla zararı yoktur. Sadece tüketilirken az tüketilmeli, tüketimi abartılmamalıdır. Abartılan tüketimler sonucun da ishal rahatsızlığı görülebilir.
" } ] }