{ "title": "Keşkek Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/keskek-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 03:44:23", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Keşkek Kaç Kalori, Keşkek Trakya, Orta Anadolu, Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Karadeniz, Anadolu'nun gerçek kültürünü yansıtan lezzetlerin başında gelen Keşkek, memleketimizin geleneklerini, örfünü, ananesini yaşatan bir kültür topluluğu olarak bu yemeği düğünlerimizde, sünnet cemiyetlerimizde, özel davetlerimizde, bayram kutlamalarımızda yapılarak ikram edilen bir yemektir. Anadolu'da yörelere göre farklılıklar gösterse de temel olarak yarma buğday ve dana etinden veya tavuk etinden yapılan bir yemektir. Geleneksel lezzetli bir tarif olan keşkek Edirne, Keşan, Çanakkale, Manisa, Balıkesir, Kandıra, Sinop, Tokat, Muş, Bafra, Ordu, Çankırı, Denizli, Aydın, İzmir, Muğla, Afyon, Amasya, Çorum, Yozgat, Silifke, Karabük, Ağrı, Antalya gibi illerimizde bilinir ve tüketilmektedir.

Ağrı ilimizde Keşkek Hellise adıyla tanınmaktadır. Bu kadar geniş bir coğrafyada yapımı küçük değişiklikler ve yorumlar katılsa da keşkeğin ana malzemesi yarma buğdayı ve kuzu, dana eti veya tavuk etinden de yapılarak çok lezzetli bir yemek elde etmekteyiz. Aslen dana eti ve kuzu etiyle yapılan makbul olsa da tavuk etiyle yapılması ekonomik şartlardan dolayı olmasıdır. Ayrıca köylerimizde ninelerimizin kendi besledikleri tavukla yapıldığı zaman çok daha lezzetli olması kaçınılmazdır.

Anadolu'nun hemen her yerinde bilinen keşkek yapılışı da bir o kadar kolay lezzetli bir yemektir. Et ve yarma buğdayı ile yapıldığı için besleyici değeri yüksek olduğundan kalori bakımından da yüksek değerler içirmektedir. Keşkek yemeğinin hazırlığı bir gün önceden başlar. İlk önce yarma buğday yani aşurelik buğday bir gece önceden ılık su ile ıslatılır, aynı nohut, fasulye ıslatır gibi. Sabah olunca yarma buğdayı büyük kazan tenceresine konur, kaynatmaya başlarız. Kaynamaya başlayan keşkeğimizin içine beyaz etini veya kırmızı etini koymakla yemeğimizi özel kılan işlem dövme işlemi başlar. Bu lezzetli yemeğin ana özelliği, içine katılan buğday ve etin uzun süre dövülerek pişirilmesidir. Keşkek ne kadar uzun süre ve kuvvetli bir şekilde dövülürse yemek o kadar lezzetli olur. Yemeği dövme aparatı özel olarak ahşaptan yapılması da bir doğallık örneğidir. Ahşap değneklerle dövülen keşkek eti ile buğdayını birbirine özleştirmektir. Çok iyi dövülen birbiriyle özleştiğini anlamak için 'sakız gibi keşkek, benzetmesi yapılmaktadır. Pişen keşkeğimize son olarak da bir sos yapılmaktadır. Yine yöreye göre bu sos değişiklik göstermektedir. Yağ, soğan, kırmızı biber salçası ile yapılan sosun yanı sıra tereyağında ev ekşimiği hafif kavrulur ve salça ile birleştirilir ve keşkeğe dökülür. Afiyetle yenir.

Keşkeğin ana malzemesi aşurelik buğday olduğundan öğündeki ekmek miktarını azaltmalıyız. Kalori bakımından zengin olduğu için diyet yapanlar az tüketmeyi ve ekmeksiz yemeyi öneririz. 1 porsiyon keşkek ortalama 150 grama eş değerdir. 392 kaloridir. Karbonhidrat, yağ, protein bakımından çok zengindir. Keşkek yemeklerin en kuvvetlisidir ve en gıdalısıdır. Kilo aldırır. Bayatını yemek doğru değildir. Kaz eti ile yapılanır yenirse fıtığı azdırır. Böbrekleri yağlandırır. Sinirleri kuvvetlendirir, kanı çoğaltır.
" } ] }