{ "title": "Kestane Şekeri Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/kestane-sekeri-kac-kalori.gif", "date": "21.01.2024 09:09:19", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Kestane Şekeri Kaç Kalori, Kuzey yarıküreye dağılmış kestane ağaçlarının 10 kadar çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en tanınmışı ve yaygın olanı Anadolu kestanesidir. Anayurdu Güney Avrupa, Türkiye, Kafkasya ve Kuzey Afrika'da yetişmekte olan bu ağaç ülkemizde tek kestane çeşididir. Memleketimiz Türkiye'de en çok Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlarda yetiştirilmekte ayrıca özel olarak da üretilmektedir. En geç çiçeklenen ağaçlardan biri olan kestane, yaz ortasına doğru çiçek açar. Kestane çiçekleri, sapa yakın bölümde dişi, uçta ise erkek çiçeklerin bulunduğu tırtıl ya da kedicik denen uzun salkımlar halindedir. Rüzgârın ya da çiçeklerin üzerinde dolaşan böceklerin yardımıyla çiçektozları erkek çiçeklerden dişi çiçeklere taşındığından dişi çiçekler döllenir ve üstü dikenli bir kılıfla kaplı meyveler verir.

Her kılıfın içinde genellikle üç, bazen de iki tane parlak, kızıl kahverengi, fındıksı meyve bulunur. Meyvelerin karbonhidratça zengin içi çok eskiçağlardan bu yana insanlara değerli bir besin kaynağı olmuştur. Meyveler en çok kavrulup çerez olarak yenir ya da şekerlemesi yapılır. Türkiye'mizde en çok kestane üreten Kastamonu, Aydın, Kütahya ve İzmir illerimizdir. Bursa ise kestane şekerlemesi yapılan iri çeşitleriyle ünlüdür. Ülkemizde sayıları 1,8 milyonu aşan kestane ağaçlarından yılda 70 bin ton dolayında kestane elde edilmektedir. Çin kestanesi, Japon kestanesi gibi kestane türleri de bu ülkelerde meyveleri için yaygın olarak yetiştirilmektedir. Gene lezzetli meyveleriyle tanınan bir başka tür ise Amerika Kestanesidir.

Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımlı bir tatlı türüdür. Bursa ilimizin en meşhur tatlılarından biridir. Kestane şekeri Bursa ilimize yakın olan Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Meyveleri görkemli ağacına yaraşır şifalı bir iksirdir. İnsanoğlunun eli deyipte altın renkli balla tatlandırıldığında lezzeti baş döndürücü dillere destan bir tatlı çeşididir. Kışın ilk günleri kapımızı çaldığında, kestaneler artık sofralarda, okul kapılarında, sinema önlerinde, şekercilerde yerlerini almaktadırlar. Kestane şekeri, hiç şüphe yok ki aralarında, kahverengi ile altın karışımı görünümü ve bal kıvamındaki şerbetiyle, çeşitli şekilleriyle çok özel tatlardandır. İnsanoğlunun ilk besin kaynaklarındandır. 100 gram kestane şekeri 160 kalori içermektedir. Üstelik şeker, yağ, protein, potasyum içermektedir. İnsanoğlunu kestane şekeri besleyici olmasından dolayı bazı hastalıklara da çok iyi geldiği bilinmektedir. Faydaları saymakla bitmez, kabukları çay gibi kaynatılarak hazırlandığında ateş düşürüyor, sinirleri yatıştırıp sakinlik veriyor. Meyvesi kasları güçlendiriyor, kan dolaşımını düzene sokuyor. Zihin yorgunluğuna iyi geliyor. Kansızlığa çare oluyor. Zamanın yaygınlaşan dertlerine, damar tıkanıklığına, damar sertliğine, yüksek tansiyona birebir iyi gelmektedir.

Hafızalarımızda kalan tadı ile sofralarımızda baş köşede oturan tatlardan bir tanesidir. Osmanlı mutfağından bize miras kalan bir tatlıdır kestane şekeri, bugüne kadar hiçbir meyveden yapılmış tatlının görmediği itibarı görmeye devam ediyor.

1 tane kestane 30 gram olarak düşünürsek içeriğinde 52 kadar kalori vardır, 1 tane pişmiş kestane ise 20 gram kadar olarak düşünürsek içeriğinde 34 kadar kalori vardır. 1 porsiyon kestane ise soğuk kış günlerinde besleyici değeri son derece yüksek lezzetli bir atıştırmalık çerezdir. 1 porsiyon kestane de 103 kalori bulunmaktadır.

4 adet kestane tüketmek 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle besin değeri yüksek olduğundan kilo yapabilir. Öyle olunca diyet yapanlar mümkün olduğu kadar az tüketmesi gerekmektedir. Böylesine lezzetli bir kuruyemişi tüketmemek kadar kötü bir şey yoktur herhalde öncelikle çok yararlı ve kalori bakımından da ideal bir besindir. Günlük tüketime dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde tüketilen kestane enerji verir, yorgunluğu önler, güç verir, kandaki kolesterol değerini düşürür. Kan dolaşımını hızlandırır. İshali keser. Başlı başına şifa deposudur. Osmanlı da iksir diye tanımlanır.
" } ] }