Kızartma kaç kalori, öncelikle sebzeler ve meyveler sağlık açısından oldukça faydalı besinlerdir. Ancak yanlış pişirilme sonucunda bu sağlıklı besinler zararlı bir hal alabiliyor. Patates, patlıcan ve biber gibi sağlık açısından yararlı olan sebzeler pek çok kişi tarafından kızartılarak tüketilmektedir. Dikkatli kızartıldığı sürece sağlığa zarar vermediği bir aşikârdır. Ancak yağın kararmamış olmasına dikkat etmek gerekir. Kararmış yağın içerisinde kızartma yapmak sağlığa son derece zararlıdır.
Besin değerini olumsuz yönde etkileyen yemek çeşitlerinden bir tanesi de kızartma tarzı ile yapılan yemeklerdir. Kızartma yapılırken kullanılacak yağların bazılarında trans yağ, kolesterol ve doymuş yağlar bulunmaktadır. Çok sağlıklı olarak düşünülen bazı bitkisel yağların da kalori oranı çok yüksek olmaktadır.
Kızartma türü yiyeceklerin artış göstermesi ile kalp hastalıkları, obezite ve damar hastalıkları sık görülmektedir. Aynı zamanda kızartma şeklinde pişen sebzelerin içerisinde bulunan mineral ve vitaminler yüksek yağ ile temas ettiğinde ölmektedir. Bu da sebzelerin vermiş olduğu faydaları yok etmektedir. Kilo sorununuz varsa veya obezite ile mücadele ediyorsanız kızartma tarzı yemekler yapmak yerine sebzeleri güzel bir sos ile harmanlayıp fırında da pişirebilirsiniz. Yahut alternatif olarak buharda pişirme tekniğini de uygulayabilirsiniz. Bir porsiyon sebze kızartmasının kalorisi yaklaşık olarak 150 kcl olmaktadır. Diğer sebzelerin kalorisini ise şu şekilde vermek mümkün.
Kızartma kaç kalori?
Bir porsiyon patates kızartması kalorisi 394 olmaktadır.
Bir porsiyon biber kızartması kalorisi 120 olmaktadır.
Bir porsiyon patlıcan kızartması kalorisi 174 olmaktadır.
Bir porsiyon kabak kızartması kalorisi 320 olmaktadır.
Kızartma (Karışık) Besin Değeri
Karbonhidrat 3,4
Protein 1,8
Yağ 12,5
Lif 3,5
Kızartma Tarifi
Malzemeleri
2 tane patates
2 tane patlıcan
1 tane kabak
2 tane domates
2 diş sarımsak
1 fiske tuz
Kızartma içinde fındık yağı
Nasıl Yapılır?
Patateslerin kabuklarını soyun ve uzun şekillerde doğrayıp yıkayın ve kurulayın. Patlıcan ve kabağında kabuklarını soyup yuvarlak şekillerde doğrayın ve suyun içinde birkaç dakika bekletip çıkartın. Çıkmış olan sebzeleri bir havlu kâğıt ile kurulayın. Kızartma tavasını ocağın üzerine alın ve içerisine ilk önce doğranıp kurulanmış olan patatesleri ilave edip kızartın.
Patatesler kızardıktan sonra patlıcanları ilave edip kızartın ve patlıcanların arkasından da kabakları ilave edip onları da kızartın. Domatesin kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayıp sos tavasının içerisine alın. Sarımsakları da ince dilim yapın ve sos tavasında yumuşayana dek pişirin. Sos piştikten sonra kızartılmış olan sebzelerin üzerine dökün ve sıcak olan sunum yapın. Arzu ederseniz sos yerine yoğurtta kullanabilirsiniz.