{ "title": "Köfte Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/kofte-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 17:15:08", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Köfte Kaç Kalori, Diyet yapanların, formda kalmak isteyen insanların birçoğu kalori hesabı yaparak yaşamaktadırlar. Yedikleri ve içtikleri şeylerin kalorilerini hesaplayıp öyle tüketmektedirler. Gün içerisinde aldığı kaloriyi bilmek isteyen kişiler bu sıralar dünya üzerinde oldukça yaygın bir rahatsızlık olan obeziteden oldukça çekinmektedirler. Oldukça çekinilen bu rahatsızlık çocuk yaştaki insanları bile kapsamaktadır. Kalorisi yüksek besinler tüketilip beslenme bu yönde devam ettiği sürece daha farklı rahatsızlıklarda gün yüzüne çıkabilir. Kalorisi yüksek besinlerin kalorisinin yüksek olması için içeriğinde bolca yağ ve karbonhidrat bulunması gerekir ki bunlarda aşırı kilo aldırıcı özelliklerdendir. Kalorisi ve yağı yüksek yiyecekler başta yüksek kolesterole, damar tıkanıklıklarına, yüksek tansiyona ve diyabet rahatsızlığına yol açmaktadır.

Köfte küçük ve büyük her yaştaki insanın severek ve beğenerek yediği bir besindir. Doyumsuz lezzeti olan bu besin damakta bıraktığı tatlar sayesinde mutfakların vazgeçilmez yemekleri arasında bulunur. Kıyma ve birtakım malzemenin yoğrulması ile elde edilen bir besin maddesidir. Çocukların severek tükettiği bu besin maddesi içeriğinde bolca yağ ve karbonhidrat bulundurmaktadır. Kıymanın içeriğindeki yağ ve kıymanın kendi kalorisi köftenin kalorisini ortaya bir nebze olsun çıkabilir ama köfte yapmak için kullanılan malzemeleri ve köftenin kızartılacağı yağı da düşünürsek bolca kalorili ve yağlı bir besin maddesi olduğu çok açık bir şekilde görülmektedir.

Köftenin Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir?

Köftenin kalorisini etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar pişirme şekli, içerisine konulan malzemeler olarak ikiye ayrılabilir. Köftenin yapımı için kullanılan kıymanın yağ oranı, içi için kullanılan ekmeğin oranı, pişirme şekli ve köftenin büyüklüğü köftenin kalorisinde büyük etkendir. Köfte yapımında kullanılacak kıyma kalori bakımından çok önem arz etmektedir. Örneğin %30 yağlı olan 100 gram kıymanın kalorisi 322, %5 yağlı olan bir kıymanın 100 gramında kalorisi ise 137 kaloridir. Bu yüzden köfte yapımında kullanılacak olan kıyma köftenin kalorisini 2 ile 3 kat arttırabileceği gibi azalta da bilir. İçeriğinde bulunan ekmekte köftenin kalorisini arttıran malzemelerden biridir. Bir dilim ekmek 70 kaloriye eşittir. Köfteye kullanılan ekmek az da olsa köftenin kalorisini etkilemektedir. Pişirme şekli kızartma ise kızartma için kullanılacak yağın bir kısmını köfte çekecektir. Köftenin kızarmak için çektiği her 1 gram yağ 9 kalori değerindedir. Kullanılan malzemelerine göre kalorisi değişiklik gösterebilen köfte 50 kalori de olabilir, 250 kaloride olabilir.

Bir porsiyon ızgara köftenin 100 gramı 200 kalori değerinde bulunmaktadır. Kalorisi 200 olan ızgara köftenin içerisinde 6 gram karbonhidrat, 16 gram protein ve 12.6 gram yağ bulunmaktadır. Evlerimizde tava da yağda kızartarak yapmış olduğumuz 100 gram kızartma köfte ise 276 kaloridir. 100 gram kızartma köftenin içerisinde 9 gram karbonhidrat, 22 gram yağ, 32.3 gramda protein bulunmaktadır.

Köftenin Kalorisi Nasıl Aşağıya Çekilir
Köfte Kalori Bakımından Kilo Yapar mı?

İçeriğinde bolca bulunan yağ nedeniyle diyet yapan ve formda kalmak isteyen kişilere göre bir besin değildir. İçeriğinde fazlaca yağlı olan kıymalar kullanılıp yağlı bir şekilde aşırı tüketildiğinde vücutta aşırı yağlanmalara ve kilo alımlarına neden olmaktadır. Kilo almamak için köftenin etine yani kıymasına çok önem verilmelidir. Köfteden kopamayan ve vazgeçemeyen, kilo da almak istemeyen insanlar kırmızı et yerine yağ oranı daha düşük beyaz eti tercih etmeliler. Bu beyaz et türlerinden en çok tavsiye edilen köfte tavuk etinden yapılmış olan köftedir. Tavuğun yanında protein açısından zengin olan hindi eti de çok önerilmektedir. Beyaz et kırmızı ete göre daha az yağlı olduğu için diyet yapanlarında, formda kalmak isteyenlerinde korkmadan tüketebileceği köfteler olabilir. Beyaz etten üretilen köftelerin tüketiminde aşırıya kaçılırsa eğer o zaman yağlanma ve kilo alımı söz konusu olabilir.

Köftenin Kalori Bakımından Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İnsanlar günümüzde beyaz et yerine daha çok kırmızı et tüketmektedir. Uzmanlar ve doktorlar kırmızı etin bilinçli şekilde tüketildiğinde fazla bir zararı olmadığını söylemektedirler. Ancak aşırı tüketimlerinde içeriğinde fazlaca yağ bulunmasından dolayı kolesterolü artırabilir, damar ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Kırmızı et köfte yapımında da çok kullanılıp, talep edildiği için kırmızı et ile aynı zararları göstermektedir. İçeriğinde kullanılan yağlı kırmızı et kıyması ile yapılan köfteye bir de kızartma yağları eklenince insan sağlığı için tam bir tehdit oluşturmaktadır.
" } ] }