{ "title": "Kurabiye Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/kurabiye-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 14:43:06", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Kurabiye kaç kalori, un, yağ, yumurta, badem, fıstık, ceviz, fındık, kakao ve benzeri malzemelerle hazırlanan bir çeşit bisküvi türüdür. Dilimize Arapça \"kurabiya\" kelimesinden geçmiş olan kurabiye aslında Felemenkçe temelli bir sözcüktür. Felemenkçe'de küçük çörek anlamında kullanılan koekje sözcüğü Kuzey Amerika'ya yerleşen Hollandalılar aracılığıyla İngilizce'ye katılmıştır.

Birçok farklı çeşidi bulunan kurabiyenin en çok bilinen türleri fındıklı, cevizli, çikolatalı gibi kuruyemiş ve kakao türevleriyle hazırlananlarının yanında un kurabiyesi, tuzlu kurabiye, üzümlü kurabiye, tarçınlı kurabiye gibi diğer çeşitlerdir. Genellikle şekerli olarak tüketilen kurabiye içerisine katılan malzemelere bağlı olarak sağlıksız ve kilo aldıran bir yiyecek türü haline gelebilmektedir. Özellikle doymuş yağ çeşitleriyle, beyaz un ve beyaz şekerle, fındık, fıstık, ceviz gibi iç malzemelerle hazırlananları oldukça yüksek kalorili ve kilo aldırıcı etkilere sahiptir.

Bununla birlikte esmer un ve esmer şeker, light süt ve süt ürünleri, doymamış yağ çeşitleri ile hazırlanan kurabiye türleri ise diğerlerine göre çok daha az kalori içermektedir. Kurabiye türleri, karbonhidrat ve yağ açısından yüksek besin türleridir. Bu sebeple tüketilecek miktara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bilhassa kepekli ve yağ oranı azaltılmış olanlar tercih edilirse kilo ve sağlık açısından daha yararlı olur. Ortalama büyüklükteki bir kurabiyenin kalori değeri ise 150 kcal'dir. İçerisine katılan malzemelerle birlikte kalori değerinde farklılıklar oluşabilen ve yüksek besin değerlerine sahip olan kurabiye diyet yapanlar ve sağlıklı beslenenler için uygun bir yiyecek türü değildir.

Tüketim miktarına dikkat edilmediği takdirde zamanla fazla kilo, bölgesel yağlanma gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Diyetini sürdürmek ve sağlıklı beslenmek isteyenler tatlı açısından taze meyve, light süt, kuru kayısı, kuru üzüm gibi meyveler içeren probiyotik yoğurt çeşitlerini tüketirlerse diyetlerini bozmadan, sağlıklı beslenerek tatlı tüketmiş olurlar.
" } ] }