{ "title": "Leblebi Şekeri Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/leblebi-sekeri-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 12:13:58", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Leblebi Şekeri Kaç Kalori, Leblebinin ana maddesi nohuttur. Nohut'un kavrulması ile oluşan bir çeşit kuruyemiştir. Leblebi çeşidi olarak bilinen 2 çeşidi vardır, birincisi sarı leblebi, ikincisi beyaz leblebidir. Tarihte ilk tescillenen leblebi Çorum leblebisidir. Leblebi ilk Şeyh Murat Gazi tarafından 1370 - 1390 yıllarında keşfedilmiştir. Bu yıllarda Şeyh Murat Gazi tarafından bulunan leblebi, Nohut'un ıslatılarak bekletilmesi ile keşfedilmiştir. Leblebi, nohudun işlenmesi ile elde edilen bir tür kuru yemiştir.

Aşamaları sıra ile şöyledir. Bir gece önceden nohut ıslatılarak bekletilir, nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine maruz bırakılır. 3. Tavlama işlemi kurutma dinlendirme işlemidir, geniş temiz bir yere serilerek yapılan bu işlem bazen 15 gün sürmektedir. Bu süre sonucu elekten elenerek kırık olanlar ayrılır, bunlara da kırık leblebi denir. Bu kırık çeşidinden de leblebi unu elde edilir. Bütün olanları da ayırarak değişik şekillerde satışa sunulmaktadır. İkinci kez kavrulma işlemi yapılan leblebiler sarı üzerine siyah benekleri olanlardır. Ayrıca bu leblebiye çifte kavrulmuş leblebi de denir.

Leblebi çeşitleri olarak 40 yakın çeşidi vardır. Sarı leblebi, şekerli leblebi, çikolatalı leblebi, karanfilli leblebi, biberli leblebi, sakız leblebi, beyaz leblebi bunlar sadece birkaç çeşididir. Leblebi aslında raf ömrü olarak uzun saklansa da biz yine taze tüketilmesinden yanayız. Taze leblebiyi bayat leblebiden ayırt etmek çok kolay leblebiyi iki parmak arasına aldığınız da un gibi dağılıyorsa bu taze leblebidir. Leblebi üreten illerimiz arasında Çorum, Tavşanlı, Serinhisar illerimiz leblebi üretmesinde tescillenmiştir. Leblebi üretiminde kırmızı ve iri nohut olmak üzere 2 çeşit vardır.

Leblebi şekeri yapımı şeker ve su bir kaba konur ve şerbet kıvamına kadar kaynatılarak, leblebiler bu şerbete batırılarak ıslanması sağlanır, daha sonra da üzerine nişasta serpilerek soğumaya bırakılır. Bu beyaz olan sade leblebi şekeri bir de renkli olanları vardır bunlarda nişastaya karıştırılan gıda boyalarıdır, onlar karıştığı zaman renkli leblebi şekeri meydana gelmiş olur.

Biberli leblebi, ballı leblebi, cips leblebi, çıtır leblebi, sakız leblebi, şekerli leblebi, renkli şekerli leblebi, tahin helvalı leblebi, mix butik kahveli leblebi, baharatlı gevrek leblebi, gala leblebi, meyve özlü çikolatalı leblebi, tuzlu leblebi, çikolata rüyası bitter- sütlü fildişi çikolatalı leblebi çeşitleri olarak kuruyemişçilerde, marketlerde satışa sunulmuşlardır.

Bir avuç leblebi ortalama olarak 40 grama eş değerdir. 40 gram leblebi bu da 107 kaloriye denk demektir. Leblebi şekerinin besin değeri nişasta ve şeker olduğundan içeriğinde kilo yapabilir. 100 gram leblebi şekerinde 38,34 gram karbonhidrat, 19,80 gram protein, 3.40 gram yağ içermektedir. Tüm dünyada çok tüketilen ve sevilen severek yenen bir kuru yemiş çeşididir leblebi şekeri. Günlük kullanımlarda faydaları çoktur. Anne sütünü arttırır, kabızlığı giderir, idrar artması sayesinde mesanedeki taşları söker atar. Bu faydaları sadece bazıları leblebi şekeri belli başlı yediden yetmişe herkesin sevdiği bir kuruyemiş çeşididir.
" } ] }