{ "title": "Mantar Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/mantar-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 18:00:47", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Mantar Kaç Kalori, Mantarlar çok basit yapılı canlılardır. Gerçek bitkiler gibi kök, gövde ve yaprakları bulunmayan bu canlılar kalorisi yönünden önce çok faydalı bir sebze çeşididir. Mantarlar Hif denen dallanmış ince iplikçiklerden oluşurlar. Hifler yani mantar iplikçileri kolaylıkla beslenebileceği herhangi bir ortamda örneğin bir odunun, toprağın ya da yiyeceklerin üzerinde hızla büyüyerek gelişmektedir. Çok faydalı bir sebze olan mantar lif içeriği de çok yüksektir. Zengin lifler sayesinde uzun süre tokluk hissi vererek kişinin acıkmasını geciktirir, tok kalmasını sağlar. Çorbasını, yemeğini, kavurmasını, böreğini daha birçok çeşitlerini yaptığımız mantar mutfaklarımızın vazgeçilmez bir sebzesidir. Çok pratik ve kolay pişen bir sebzedir aynı zamanda Kalori bakımından da mantar düşük kalorilidir. Diyet yapanlar diyet menülerine, ara öğünlerine sık yer vermektedirler.

Yenebilen mantarlar varken bir de yenmeyen zehirli mantarlar vardır. İnce ya da kalınca bir sapın ucunda yer alan şapkasıyla hepimizin çok iyi bildiği şapkalı mantarların bazıları çok zehirli olmasına karşılık, zehirsiz olanları değerli bir besin maddesidir. Örneğin en çok yenen ve tadı da bir o kadar lezzetli olan mantarlar şunlardır: Çayırlarda ve ormanlık alanlarda bolca yetişen Adi Mantar, Çayır Mantarı, Horoz Mantarı, Gübre Mantarı, Sinek Mantarı ve Taş Mantarı çok sevilen, lezzetli mantar türleridir. Ama, bu mantarlar çok zehirli bazı başka mantar türleriyle kolaylıkla karıştırılabileceğinden çayırlarda gelişigüzel bir biçimde toplanıp yenmesi son derece tehlikelidir.

Proteince zengin olduğu için bazı mantar türleri özel olarak üretilmektedir, yani tarımı yapılmaktadır. Mantar üretiminde sıcaklık ve nem çok önemli iki etkendir. Bu yüzden mantarlar en iyi ortamda özel mantar çiftliklerinde at gübresiyle karıştırılmış topraklarda yetiştirilir. Özel olarak üretilen bu mantarlara Kültür Mantarı adı verilir. Kültür mantarını marketlerimizden alıp çeşitli türlü yemeklerini yapmaktayız. Tavukla mantarı sotelediğimiz zaman besin değeri arttığı için iki kat daha fazla doyurucudur ve de faydalıdır. Mantarı sadece öğle ve akşam yemeklerinde değil ayrıca da kahvaltılarda da omletini yaparak da tüketebiliriz. Böyle her öğünde mantarın nimetlerinden yararlanmak mümkündür. İçinde bulunan şeker oranının düşük olması nedeniyle glisemik indekse bağlı diyet yapanlarda rahatlıkla tüketebilirler. Gövdesinin faydalı olduğu kadar sapları da faydalıdır, tüketirken sapları ile tüketilmesinde yarar vardır.

Bir porsiyon haşlanmış mantarın kalorisi: 15'tir. Bir kilogram haşlanmış mantarın kalorisi: 1500'dür

Mantarın içindeki vitamin ve mineraller o kadar kıymetlidir ki et ile eşdeğer denecek kadar değerli bir besin maddesidir. Mantar bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Vücudumuzun her organı için faydalı olan bu besin maddesinin özellikle göze çok büyük faydası vardır. Yorgunluk giderici özelliğinden dolayı da enerji oranının arttırmasında da büyük rol oynar.

Kansızlık içinde çok faydalıdır, ayrıca kalp damar hastalıklarında iyileştirici ve koruyucu özelliğe sahiptir. Mantar potasyum minerali bakımından zengin bir besin maddesi olduğu için ayrıca B grubuna ait vitamin ve minerallere sahip olduğu için, Kalori hesabı ve karbonhidrat diyeti yapanlar mantarı listelerinden asla eksik etmesinler.
" } ] }