{ "title": "Mantı Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/manti-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 12:23:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Mantı kaç kalori, mantı Tür mutfağının geleneksel ve vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Beyaz un ve kıyma kullanılarak hazırlandığı için kilo aldırıcı özelliği vardır. Mantının ana maddesi olan un, vücutta şeker artışına yol açabilir. Özellikle diyet yapan ve mantı gibi bir lezzetten mahrum kalmak istemeyen kişiler mantıyı daha masum bir şekilde hazırlayarak abartmadan diyet listelerinde tüketebilir. Diyet listelerinde kepek ekmeği, tam buğday ekmeği ya da makarnası diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Mantıyı da daha masum bir hale getirmek için kepek unu ya da tam tahıllı un ile hazırlanabilir. Ayrıca içerisinde kullanılan kıymanın yağsız olması, üzeri için hazırlanan sosun diyete uygun hazırlanması gerekir.

Hazırlanan mantının tuzu mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır. Üzerine dökülecek yoğurt light yoğurt olmalıdır. Üzeri için hazırlanan yoğurda sarımsak ilave yapılmalıdır. Çünkü sarımsak hazmı kolaylaştırarak tokluk süresini uzatır. Bu şekilde hazırlanan mantı diyet listelerinde ana öğün olarak abartılmadan tüketilebilir. Ancak sonraki öğünde kalori bakımından düşük sebzeler ya da salata tüketilmeye özen gösterilmelidir.

Mantı Kaç Kalori?

Mantı un ile hazırlanan, içerisinde kıyma kullanılan bir yemek türüdür. Hazırlandıktan sonra tıpkı makarna gibi kaynar suda haşlanır. Yoğurt, sarımsak ve sos ilave edilerek servise sunulur. 3 çorba kaşığı mantı 1 dilim ekmek ile eş değerdedir. Kalorisini düşürmek için üzeri için kullanılacak sos yerine farklı baharatlar kullanılarak mantı tatlandırılabilir. 1 büyük porsiyon yaklaşık 300 gram mantı 471 kalori içermektedir

Diyet Mantı Tarifi

Diyet Mantı İçin Gerekli Malzemeler (Hamuru İçin)
İç Harcı için
Diyet Mantı Üzeri için
Diyet Mantı Nasıl Yapılır?

Yumurta çukur bir kabın içine kırılarak karıştırılır. Üzerine un ve tuz eklenir. Yavaş yavaş su ilavesi yapılarak sert ve özlü bir hamur yoğrulur. Hazırlanan hamurun üzeri nemli bir bez ile kapatılarak 20 dakika dinlendirilir.

İç harcı için kıyma çukur bir kabın içine alınır. Üzerine kuru soğan çok ufak olacak şekilde doğranır. Tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır.

Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Mutfak tezgâhı hafif unlanarak ilk beze yufka şeklinde açılır. Yufka ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Yeteri kadar açıldıktan sonra ufak ufak kare olacak şekilde kesilir. Her bir kareye parmak ucu ile hazırlanan iç harçtan yerleştirilerek katlanır. Katlanan mantılar hafif unlanmış bir tepside biriktirilir. Geniş bir tencerenin içine su ve bir miktar tuz koyularak kaynatılır. Tüm mantılar hazır hale gelince kaynayan suda 10-15 dakika kadar haşlanır. Haşlanan mantılar bir süzgeç yardımı ile alınarak servis tabağına paylaştırılır.

Light yoğurt sarımsak ile iyice çırpılır. Domatesin kabuğu soyularak ufak bir tavada sos haline gelene kadar pişirilir. Bu aşamada domatese 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ eklenebilir. Servis tabağına alınan mantıların üzerine ilk önce sarımsaklı yoğurt ardından domates sosu dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }