{ "title": "Mısır Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/misir-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 09:54:30", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Mısır Kaç Kalori, Mısır, buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl ürünlerin bir tanesidir. Mısır üretimi ilk kez çok uzun yıllar da Amerika Yerlileri tarafından yetiştirilmeye başlanmış, daha sonra Kristof Kolomb tarafından mısır üretimini Avrupa'ya taşınmıştır. Buğdaygiller familyasında grubundan olan bu değerli tarım bitkisinin ortalama 150 ile 300 arası cm'ye kadar boyu vardır. Boylanmış olan boğumlu, dik ve sert yeşil bir gövdesi, gövdenin boğumlarından aralardan çıkan dalgalı kenarları, çok uzun ve geniş yeşil yaprakları vardır. Yaprakların dibi, boğumları gövdesini bir kın gibi sarar. Mısırın çiçekleri iki çeşittir; erkek çiçekler gövdenin ucunda saçlı püsküllü başakları halinde, dişi çiçekler ise gövdenin yeşil yapraklı boğumlarının aralarında toplanmıştır.

Dişi çiçekler döllenmeyle olgun bir tohuma dönüşür, yani mısır tanesine dönüşür. Taneler koçan halk arasında bir diğer adıyla somak denen kalın, silindirik yuvarlak ve sıra sıra bir eksenin çevresine yan yana çok sıkı bir şekilde dizilmiştir. Her koçanın üstü, yemyeşil koçan yaprağı ya da gömlek denen yapraklar tarafından sıkıca sarılarak kapanmıştır. Taneleri beyaz, sarı, turuncu hatta kırmızımsı olan, değişik biçim ve büyüklükte yüzlerce binlerce mısır çeşidi vardır. En çok köylerde çiftçilerimiz ektiği süt mısır en vitaminli ve besleyici olandır. Kalori bakımından düşük gibi olsa da besleyici ve vitamin deposudur.
Mısır, bol nişasta, yağ, şeker ayrıca protein ve bazı mineralleri içeren bir besin maddesi olduğundan insan ve hayvanların beslenmesinde büyük rol oynar. Vitamin yönünden yoksul olduğundan diğer tahıl besinlerine göre besleyici değeri düşüktür.

Mısır en çok hayvan yemi olarak ve başka pek çok kullanım alanı da vardır. Dünyanın pek çok yerlerinde mısır öğütülerek mısır unu elde edilir. Mısır unu, mısır ekmeği yapımında kullanılır. Kalori bakımından düşük olduğu için diyet yapanlara da önerilir. Ayrıca da kahvaltılık gevrek de yapılır. Cin mısırı denen mısır çeşidi kavrulup patlatılırsa herkesin çok beğendiği ve sevdiği çerezlerden biri olur. Mısır tanelerinden yemeklik yağ ve nişasta elde edilir. Kalori bakımından mısırın besin değeri düşük olduğundan yağı da çok hafif olur, yemeklerimize de çok lezzet verir. Nişasta da elde edilir demiştik, Mısır nişastasını da özel günlerimizde misafirlerimize yaptığımız baklava açımında kullanırız. Baklavanın olmazsa olmazlarındandır.

Bir Bardak Haşlanmış Mısır Kaç Kaloridir? Orta boy bir bardak içerisindeki mısır yaklaşık olarak 107 kalori değerindedir. Bu kalori değerini veren orta boy bir haşlanmış mısır bardağının kütlesi 100 gramdır.

Haşlanmış Mısırın Besin Değerleri: Bir orta boy haşlanmış mısırın 100 gramının içerisinde 20.28 gram karbonhidrat, 3.01 gram protein, 1.34 gram yağ içermektedir.

Haşlanmış Mısır Kilo Yapar mı? Patlamış mısır yerine haşlanmış mısır tercih etmek daha doğru olur. Diyetisyenler genellikle haşlama yapılan besinleri önerirler diyen yapan kişilere, az tuz kullanarak yemeleri önerilir. Çok fazla tüketmemek şartı ile yenirse kilo yapmaz. Kalori bakımından da düşük olduğu için diyetisyenler önermektedirler. Yüksek oranda lif içermektedir. Akciğer kanseri gelişme riskini minimuma indirmektedir. Kalp sağlığı için de faydalıdır. Hafıza güçlendirme özelliğine de sahiptir. Stresi azaltmada da faydalı olan bir besindir, tıbbi açıdan da sağlık yönüyle insan sağlığına birçok yararları vardır.

Bir Porsiyon (Orta) Patlamış Mısır Kaç Kaloridir? Bir orta boy büyüklükte patlamış mısırın yaklaşık olarak 209 kalori değerindedir. Bu kalori değerini veren bir orta büyüklükteki patlamış mısırın kütlesi de yaklaşık 50 gramdır.

Bir Porsiyon Patlamış Mısırın Besin Değerleri: Bir orta büyüklükteki patlamış mısırın 50 gramının içerinde 28.5 gram karbonhidrat, 5.4 protein, 8'de yağ içermektedir.

Bir Porsiyon Patlamış Mısır Kilo Yapar mı? Yağda pişirilmesi ve üzerine tuz atarak patlatılması nedeniyle kilo vermeye çalışan kişiler için tehlikeli ve sağlıksız bir çerezdir. Tüketmek isteyen kişilere önerimiz tuzsuz ve yağsız olanıdır, günlük tüketim miktarı 1 su bardağını kesinlikle geçmemelidir. Patlamış mısırın sağlık açısından faydasından ziyade zararı çoktur. Yağ bakım oranı yüksek olduğu için diyet yapanlara kesinlikle önerilmez. Bunun yanı sıra günlük tüketim çok fazla olursa obezite riskini de arttırmaktadır.
" } ] }