{
"title": "Nohut Yemeği Kaç Kalori?",
"image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/nohut-yemegi-kac-kalori.gif",
"date": "19.01.2024 20:55:45",
"author": "Meftune Akpolat",
"article": [
{
"article": "
Nohut yemeği kaç kalori, Nohut baklagillere ait ve fasulyeden sonra en çok tüketilen bir besin kaynağıdır. Yarım metreye kadar boylanabilen bir besindir. Nohut yemeği genellikle pirinç pilavı ile servis edilir. Nohut leblebinin ana maddesidir. Nohut işlenerek leblebi elde edilir. Besin değeri oldukça yüksek olan nohudun sağlık açısından birçok faydası vardır. 1 porsiyon nohut yemeği et ile hazırlandığında yaklaşık 429 kalori civarına ulaşır. 1 porsiyon nohut yemeği et ilavesiz hazırlanırsa kalori değeri 243 kaloriye kadar düşürülebilir.
100 Gram Nohudun Besin Değerleri Nelerdir?
100 gram nohut 365 kalori civarındadır.
Protein: 19.30 gram
Su: 11.53 gram
Yağ: 6.04 gram
Karbonhidrat: 60.65 gram
Şeker: 10.17 gram
Besin lifi: 17.4 gram
100 Gram Nohudun Vitamin Değerleri
C vitamini: 4.0 miligram
Tiyamin: 0.477 miligram
Niasin: 1.541 miligram
Riboklavin: 0.212 miligram
B6 vitamini: 0.535 miligram
E vitamini: 0.82 miligram
100 Gram Nohudun Mineral Değerleri
Demir: 6.24 miligram
Kalsiyum: 105 miligram
Fosfor: 355 miligram
Potasyum: 875 miligram
Çinko: 3.43 miligram
Tuz: 24 miligram
Nohut Kilo Verdirir mi?
Kilo verememekten yakınan kişiler için nohut yemeği harika bir alternatif olacaktır. Nohudun açlık süresini uzatıcı bir etkisi vardır. Kalori bakımından daha düşük bir içerik elde etmek için nohut yemeği diyetlerde etsiz hazırlanarak tüketilmelidir. Lif bakımından zengin bir içeriğe sahip olan nohut bağırsakların daha rahat çalışmasını sağlayarak metabolizma hızını arttırıcı etki yaratır. Bu özellikleri ile diyet listelerinde sıkça tavsiye edilmektedir.
Nohudun Faydaları Nelerdir?
Sağlık açısından oldukça faydalı olan nohut ülkemizde özellikle İç Anadolu Bölgesinde çok sık tüketilmektedir. Kışın yemeği hemen hemen her evde mutlaka pişirilir. Leblebinin ana maddesi olan nohut birçok sağlık sorununa karşı kullanılabilir.
Nohut gibi bakliyatların mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Özellikle diyabet hastaları için çok faydalı bir besindir.
Bağırsaklarda oluşan zararlı maddeleri temizleyici özelliği vardır. Ayrıca yararlı maddelerin çoğalmasını sağlar.
Tansiyon hastalarına karşı iyi gelir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu birçok hastalığa karşı korur.
Lif bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır.
İçeriğinde bulunan fosfor sayesinde kemik ve diş yapısının kuvvetlenmesine yardımcı olur.
Mutluluk hormonunu olumlu şekilde etkiler. Bu özelliği ile depresyon ve strese karşı iyi gelir.
Büyümeye karşı olumlu etkileri vardır.
Çok iyi bir enerji kaynağıdır.
Kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.
Hafızaya karşı iyi gelir.
Sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığı engeller.
Menopoz dönemindeki kadınlar için çok faydalıdır. Sıcak basması ve terleme gibi şikâyetleri en aza indidir.
Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Anne sütünü arttırmak için faydalanılabilir.
Cilt için faydalı bir besin kaynağıdır. Cilt problemlerine karşı iyi gelir:
Kan şekerini düşürücü özelliği vardır.
Kansere karşı koruyucudur. Selenyum birçok sebze ve meyvede bulunmayan bir mineraldir. Nohut içeriğinde vücut için faydalı ve vücudun ihtiyaç duyduğu selenyumu barındırır. Selenyum karaciğer fonksiyonları için oldukça önemli rol oynar. Vücutta kansere yol açabilecek maddeleri yok edici özelliği vardır. Bu özelliği ile nohut kanser riskini azaltır. Ayrıca kanserli hücrelerin yayılmasını engelleyerek, meme kanseri olasılığını en aza indidir.
Nohudun Zararları Nelerdir?
Nohut herhangi bir zararı olmayan bir besin kaynağıdır. Ancak aşırı tüketimlerde gaz, şişkinlik ve mide problemlerine yol açabilir. Bu tür olasılıkların oluşmaması için nohut aşırı tüketilmemelidir.