{ "title": "Pide Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/pide-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 14:25:47", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "
Pide kaç kalori, Türkiye'de ve Orta Doğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilen yassı şekilli bir ekmek türüdür. Pide tıpkı ekmek çeşitleri gibi günlük yemeklerde ve kebap restoranlarında tüketilir. Döner, İskender ve Adana kebabı benzeri et yemeklerinde etin altına küçük dörtgen biçimlerde kesilmiş olarak yerleştirilir ve bu şekilde servis yapılır. Pide özellikle Ramazan ayında iftar ile sahur yemeklerinde tüketilen bir ekmek türüdür.

Pide, hamuru üzerine kıyma, kavurma, peynir ya da daha farklı malzemeler yerleştirilerek pişirildiğinde bir ekmek türü olmaktan çıkarak tamamen bir yemek türü olma özelliği kazanır. Kaşarlı, yumurtalı, kavurmalı, patatesli, kıymalı, kuşbaşı etli, pastırmalı, peynirli, sarımsaklı, tahinli ve yağlı gibi pek çok pide çeşidi vardır.

En lezzetli ve bilinen pide türlerinden biri de içli pidedir. İçli pide Karadeniz, Ege ile İç Anadolu Bölgelerii'nin Kırşehir, Kayseri ile Ankara gibi şehirlerinde yaygın bir şekilde tüketilen pide türüdür. Düğünlerde, cenazelerde, ev oturmalarında misafirlere sunulmak için sık sık tüketilmektedir. Çoğunlukla kıyma, domates, soğan karışımı evde hazırlanıp, taş fırında önceden yapılmış uzun ve yayvan hamurun üzerine yerleştirilmesi ile pişirilir. Bu teknikle insanlar yalmızca pişirme ve hamur ücreti ödeyerek tasarruf ederler. Hazırlanan kıymalı pideler çoğunlukla mevsim salataları ve ayran gibi soğuk içeceklerle tüketilir. Lezzetli olmasıyla birlikte doyurucudur.

Diğer bir pide çeşidi ise tahinli pidedir. Tahinli pide, çoğunlukla Kayseri'ye has bir pide çeşididir. Hamur ince bir şekilde oval olarak açılıp, içine tahin dökülür. Tahin miktarı isteğe bağlı değişebilmektedir. Diğer yandan şekerli olarak istenirse yine isteğe bağlı olarak içine toz şeker katılır. Fırında pişerken yanmaması amacıyla üzerine aşur sürülür. Taş fırında kızarıncaya kadar pişirilmeye devam edilir. Fırından çıkarıldıktan sonra dinlendirilerek soğumadan tüketilir.

Yağ ile un oranı fazla olduğundan kilo kontrolü sağlanmaya çalışılan beslenme programlarında tercih edilmemelidir. Ortalama büyüklükteki bir boya sahip pidede yaklaşık 800 kalori bulunmaktadır. Bu kalori oranı diyet yapmak ve sağlıklı beslenmek isteyen bir kişi için uygun bir kalori değeri değildir." } ] }