Piyaz kaç kalori, kuru fasulye, patates, yumurta ve zeytin piyazı hepsinin kalorisi birbirinden farklıdır. Akşam yemeğinde masada yerini meze olarak alan piyaz çeşitleri sağlık içinde faydalıdır. Özellikle içerisine dâhil edeceğiniz yağın gramını düşürmenizde fayda olacaktır. Böylelikle hem fazla kilo almamış olurken hem de sağlıklı piyaz tarifleri yapmış olursunuz. Piyazın olmazsa olmaz malzemelerinden biri olan limon suyu sindirimi kolaylaştırırken yağ yakımını da hızlandıracaktır. Tuzu az ve bol limonlu bir porsiyon piyazın doyurucu özelliği oldukça fazladır. Bir porsiyon çorba ve ardından bir porsiyon bol limonlu piyaz ile hem günü kurtarabilir hem de kilo almaktan kendinizi sakınmış olursunuz.
Piyaz Kalori Değeri
Bir porsiyon kuru fasulye piyazı yaklaşık olarak 119 kalori olmaktadır.
Bir porsiyon patates piyazı yaklaşık olarak 223 kalori olmaktadır.
Bir porsiyon yumurta piyazı yaklaşık olarak 167 kalori olmaktadır.
Bir porsiyon zeytin piyazı yaklaşık olarak 271 kalori olmaktadır.
Piyaz denildiği zaman pek kişinin ilk alına gelen kuru fasulye piyazın içeriğinde bol miktarda vitamin A, potasyum, sodyum ve kalsiyum vardır. Oldukça sağlıklı olan piyaz kalori bakımından da çok yüksek değildir. Bir porsiyon piyazın kalorisi yaklaşık olarak 119 değerindedir. Bu da piyazın çok kalorili olduğu anlamına gelmediği gibi sınırda da bir yiyecek değildir. Rahatlıkla gün içerisinde tüketebileceğiniz besinler arasında yer alır.
1 Porsiyon Piyaz (Kuru fasulye) Besin Değeri
Karbonhidrat 9,7
Protein 8,1
Yağ 5,2
Demir 2,2
Vitamin C 19,3
Vitamin A 160
Kalsiyum 62
Potasyum 390
Sodyum 390
Kolesterol 103
Diyet Piyaz Tarifi
Malzemeleri
250 gr kuru fasulye
6 tane tuzsuz yeşil zeytin
Bir tutam maydanoz
1 tane büyük boy kuru soğan
1 fiske tuz
3-4 tane domates
3 yemek kaşığı sıvıyağı
3-4 damla sirke
3 tane yumurta
10 tane tuzsuz siyah zeytin
Yarım çay bardağı taze limon suyu
Nasıl Yapılır?
Kuru fasulyeleri bir gece öncesinden ılık suyun içerisine bırakın ve bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün fasulyelerin suyunu süzün ve düdüklü tencerenin içerisine fasulyeleri ilave edin. Tekrar üzerine su ilavesi yapın ve orta harlı ateşin üzerinde pişmeye bırakın. Fasulyeler kaynamaya başladığında dakika tutun ve 20 dakika sonra fasulyeleri tencereden dikkatli bir şekilde bir kevgirin içerisine boşaltın. Diğer taraftan kuru soğanı ay şeklinde piyazlık doğrayıp azcık tuz ile ovun. Kuru fasulyeleri de soğanların üzerine alın. Bir tutam temizlenmiş maydanozu ince kıyım yapın ve karıştırma kabının içerisine alın.
Malzemeleri harmanlayın ve servis tabağının içerisine alıp şekil verin. Zeytinyağını, sirkesi ve limon suyunu bir kâse de karıştırıp tabakta bulunan piyazın üzerine dökün. 3 tane yumurtayı bir pişirme tenceresine alın ve üzerine su ilavesi ocağın üzerine yerleştirin. Yumurtaları birkaç dakika kadar sertleşene dek pişirin. Piştikten sonra ise kabuklarından çıkartın ve dilimleyip tabağın kenarlarına alın. Ardından yeşil zeytin, siyah zeytin ve domatesleri dilimleyin. Dilimlenmiş olan malzemeler ile de piyazı süsleyip sunum yapın.