{ "title": "Salça Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/salca-kac-kalori.gif", "date": "21.01.2024 04:43:31", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Salça kaç kalori, çoğunlukla domates ile kırmızı biber olmak üzere farklı sebzelerin ezilme işlemi ardından suları çıkarılıp, kaynatılarak yapılan püre şeklindeki besin maddesidir.

Salça, yaz aylarında daha çok bulunan ve daha lezzetli olan sebzelerin kışın kullanılabilmesi amacıyla yapılmaya başlanmış, zamanla dört mevsim tüketilir hale gelmiştir. Salça geleneksel şekliyle; sebzelerin ezilmesinin ardından açık havada, güneş altında bekletilirken kurutulmasıyla yapılır fakat konserve olarak hazır bir şekilde firmalar aracılığıyla üretilen salçalar genellikle daha hızlı sonuç elde edildiği için fırınlardaki ısı etkisiyle kurutulmaktadırlar.

Salça domatesin katıldığı tüm yemeklere katılabilir. Diğer yandan salçayı sulandırmak suretiyle domates suyu haline getirdikten sonra kullanmak da mümkündür. İki çeşit salça üretim şekli vardır.

İlki sıcak işleme olarak bilinen yöntemdir. Domatesler parçalara ayrılır. Elde edilen püre ısıtılarak pulp haline getirilir. Bu yöntemin ismi sıcak işlemedir. İkinci yöntem ise soğuk işleme yöntemidir. Domatesler parçalandıktan sonra ortaya çıkan püre pulp haline getirildikten sonra ısıtılır. Bu yönteme de soğuk işleme denmektedir. İki yöntem de avantajlara ve dezavantajlara sahiptir.

Sıcak üretimde püre aniden ısıtılmakta ve bu nedenle elde edilen malzemenin tadı normalden daha acı bir hal almaktadır. Bunu engellemek amacıyla soğuk işleme tekniği kullanılır. Soğuk işlemede ise malzemeler püre haline getirilip çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra ısıtılır. Böylece elde edilen malzemede acımsı bir tat olmaz ancak sıcak üretim tekniğine göre daha az kıvamlı bir karışım ortaya çıkar.

Domates salçası ve biber salçası yapım aşamasında doğranarak, suda kaynatıldıktan sonra süzüldüğü için C vitamini ve lif içeriği fazlasıyla azalır. Yemeklerde tat ve renk verme amacıyla belirli bir miktar kullanılabilir fakat tuz tüketmemeye çalışan kişiler salça tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır. Bir kaşık salçanın kalori değeri ise ortalama 15 kaloridir
" } ] }