{ "title": "Sarma Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/semizotu-kac-kalori(1).gif", "date": "19.01.2024 10:47:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Sarma kaç kalori, sarma Türk kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bayram sofralarında, çay saatlerinde yerini alan yaprak sarması etli, pirinçli, bulgurlu, üzümlü ve nohutlu olmak üzere birçok şekilde hazırlanabilmektedir. Sarma içeriğinde kullanılan malzemeye göre kalorisi değişen bir besindir.

Sarma hazmı zor olan bir yemek türüdür. Hazmını kolaylaştırmak için yanında bir porsiyon yoğurt tüketilebilir. Sarmadan vazgeçemeyen ancak kalorisi yüksek olduğu için tüketiminden kaçınan kişiler sarmayı pirinç yerine bulgur ile hazırlayarak kalorisini düşürebilir. Sarma eğer bulgurla yapılırsa kilo aldırıcı özelliği ortadan kalkmaktadır.

Çeşitlerine Göre Sarmanın Kalori Değerleri

Zeytinyağlı Sarma: 1 porsiyon sarma ise hemen hemen 180 gramdır ve yaklaşık 230 kalori civarındadır.1 porsiyon zeytinyağlı sarma 32.4 gram karbonhidrat, 5.4 gram protein ve 9 gram yağ içerir.

Zeytinyağlı Sarma Kilo Yapar mı?

Sarma Türk mutfağının geleneksel bir yemeğidir. İçerisinde kullanılan malzemeye göre besin değeri artabilmektedir. Eğer karbonhidrat değeri fazla olmayan malzemeler ve bulgur ile hazırlanırsa kilo aldırmaz.

Zeytinyağlı Sarmanın Fayda ve Zararları Nelerdir?

Hafızanın güçlenmesine, beynin farklı yerlerinin daha fonksiyonel çalışmasına yardımcı olmaktadır. Sarma için kullanılan bitkinin faydası sağlık için çok fazladır. Bir de zeytinyağı ile birleştirildiğinde sağlık için tam anlamı ile faydalı olacaktır.

Etli Sarma: Kıyma kullanılarak hazırlanan sarmanın 1 tanesi 25 gram kadar gelmektedir. 25 gram kıymalı sarma ise yaklaşık 35 kalori içerir. 1 porsiyonu ise 240-250 gram kadar gelir ve 250 kalori içerir. 1 porsiyon etli sarma 15 gram karbonhidrat, 10.9 gram protein ve 16.3 gram yağ içerir.

Etli Sarma Kilo Yapar mı?

Etli sarma zeytinyağlı sarmaya göre kalori bakımından daha yüksektir. Çok fazla çeşidi olsa da en fazla asma yaprağından hazırlanmaktadır. Asma yaprağı sağlık için oldukça faydalı bir bitkidir ve zayıflamaya yardımcı olur. Fakat sarma yapılırken kullanılan malzemenin ölçüsü ve çeşitliliği sarmayı kilo aldırır hale getirebilir. Kıyma ve bulgur kullanarak yapıldığında kilo aldırıcı özelliği ortadan kalkabilir.

Etli Sarmanın Fayda ve Zararları Nelerdir?

Kan şekerini düzenleyici, zekâyı arttırıcı bir etkiye sahiptir. Unutkanlığa karşı iyi gelir ve mükemmel bir idrar söktürücüdür.

Diyet Sarma Tarifi

Sarma Kaç Kalori Malzemeleri
Sarma Kaç Kalori Nasıl Yapılır?

Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra yemekli doğranır. Tavaya 1 kahve kaşığı sıvıyağ eklenip doğranan soğanlar kavrulur. Kabukları soyulan domates küp-küp doğranıp kavrulan malzemelerin üzerine eklenir. İnce kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenerek karıştırılır. Domates suyunu çekince harç ocaktan alınır. Kıyma çiğ olarak malzemelere eklenerek karıştırılır.

Yaprak eğer salamura ise sıcak suyun içinde bekletilerek tuzunu atması sağlanır. Taze yaprak ise kaynar suda haşlanır. Hazırlanan yaprak mutfak tezgâhına serilerek iç harç koyulup sarılır. Sarılan yapraklar tencereye dizilir. Üzerine bir limon dilimlenerek yerleştirilir ve bir tabak kapatılır. Kapatılan kapağın kenarında 2 su bardağı kadar sıcak su eklenerek sarma kısık ateşte pişirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }