{ "title": "Tantuni Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/tantuni-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 12:57:25", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Tantuni kaç kalori, Mersin bölgesine has olan bu dürüm et ve baharatlar ile hazırlanmaktadır. Minik küpler şeklinde doğranmış et öncelikle haşlanıp yumuşatılıyor ve ardından saç tavada veya yanmaz bir teflon tavada ayçiçeği yağı ve su ile kavruluyor. Bu aşamada etin içerisine farklı baharatlar ve tuz ilave edilip kavrulma işlemi birkaç dakika kadar sürdürülüyor. Tantuninin en büyük özelliği etlerin olabildiğince ufak olmasıdır. Et ne kadar minik olursa tantuninin lezzeti de bir o kadar güzel olur.

Bir tane lavaş arası tantuni yaklaşık 495 kalori olmaktadır. Çoğunlukla dışarıda tüketilen tantuniyi evde yapmak isterseniz kalorisini azaltabilirsiniz. Bunun için etin miktarını azaltmanız ve lavaş yerine de ufak yufka ekmeğini tercih etmeniz yeterli olacaktır. Şayet bulabilirseniz eğer kepekli lavaş ekmeğini de kullanabilirsiniz. Çünkü tantuninin içerisinde kaloriye sebebiyet verecek herhangi bir başka malzeme bulunmamaktadır. Hazırlanması bir o kadar kolay olan bu yemeğin içerisinde et ve sebzeler bulunduğu için sağlık içinde faydalı sayılır. Ancak diyet yapıyor iseniz tantuni yerken dikkat etmeniz gerekecektir. Kalorisi yüksek olduğu için diyetinizi tehlikeye atabilir. Şayet haftada yarım tantuni yemenizin size hiçbir zararı olmayacaktır. Aksi halde sık yerseniz kilo almanızı da hızlandırabilir.

Tantuni Besin Değeri
Tantuni Tarifi

Gerekli Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Tantuninin hazırlamasına eti yıkayarak başlayın ve ardından çok ufak olacak şekilde doğrayın. Nohut iriliğinde doğranmış etleri bir düdüklü tencerenin içerisine alın ve suyunu çekene dek pişirin. Etler suyunu çekip yumuşadıktan sonra bir tabağın içerisine alın. Etlerin pişeceği sacın orta kısmına bir yemek kaşığı sıvıyağı ilave edin ve ısıtın. Yağ ısınınca etleri sacın orta kısmına alın ve kavurmaya başlayın. Bu aşama da etler zaten öncenden piştikleri için kavurma aşaması fazla uzun sürmeyecektir. Yeşil biberleri yuvarlak yuvarlak doğrayın ve etlerin yanına alıp kavurun. Bu aşamada sacın kenarları hafif kuruma ve yanma yapabilir. Bunu önlemek için sacın kenarlarına su püskürtün veya damlatın. Domateslerin de dış kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayıp biberler yumuşadıktan sonra sacın içerisine azar azar ilave edin. Domates eriyip yumuşadıktan sonra tantuninin baharatlarını ve tuzunu ilave edip harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan tantuniyi yavaşın orta kısmına ilave edin. Önceden temizlenip doğranmış olan maydanozları da lavaşın içerisine serpiştirin ve rulo şeklinde sarıp sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }