{ "title": "Turşu Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/tursu-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 12:39:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Turşu kaç kalori, her bireyin kendi yaşı, boyu ve kilosuna göre alması gereken kalori miktarı farklılık gösterir. Kişi alması gerekenden fazla kalori almışsa kilo alımına, alması gereken daha az kalori almışsa zayıflamaya neden olur. Kilo vermek, kilo almak ya da mevcut kiloyu kontrol altında tutmak için kalori hesabı yapılması şarttır. Kalori hesabı yapmak asla vücudun gerek duyduğu besinleri almamak anlamına gelmez.

Turşu Kaç Kalori?

Turşu kalori bakımından düşük, ancak tuz içeriği oldukça fazla bir besin maddesidir. Özellikle tuz kısıtlaması yapan kişilerin turşu tüketiminde çok dikkatli olması gerekir. Aşırı tuz tüketimi vücutta ödem başta olmak üzere daha pek çok soruna yol açabilir. Turşu tüketiminden sonra oluşabilecek sorunları en aza indirmek için bolca su içilmelidir. 1 porsiyon yani ortalama 150 gram karışık turşu yaklaşık 54 kalori içermektedir.

Turşunun Faydaları Nelerdir?

Yemeklerin yanında garnitür olarak tüketilen turşunun sağlık açısından pek çok faydası vardır. Birçok meyve ve sebze kullanılarak turşu yapılabilmektedir. Kalorisi düşük bir besin olduğu için zayıflamak amacı ile sıkça tüketilmektedir. Ancak turşunun zayıflama haricinde daha birçok faydası bulunmaktadır.

Turşu Lif Bakımından Yüksek Bir Besindir: Turşu genel olarak ele alındığında sağlık için faydalı bir besin olarak değerlendirilmelidir. Mide ve bağırsak ile alakalı gelişen problemler için oldukça faydalıdır. Özellikle hazımsızlık nedeni ile oluşan şikâyetleri gidermek için tüketilebilir. Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlar. Turşu yapımında kullanılan sebzeler antioksidan bakımından oldukça zengindir. Bu sebzeler kansere yol açabilecek serbest radikalleri yok edici özelliğe sahiptir.

Turşu Mineral ve Vitamin Kaynağıdır: Turşu demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi mineraller vücudun yaşamsal fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için gerekli minerallerdir. Bu tür mineraller turşuda bolca bulunur. Günlük tüketilmesi gereken 3-4 porsiyon sebze ve meyvenin bir kısmını turşu tüketerek vücuda almak mümkündür.

Turşu Bunamaya Karşı Doğal Tedavi Olanağı Sağlar: Toplumda bunama olarak tanımlanan tıp dilinde Alzheimer olarak bilinen hastalık için turşu bitkisel tedavi olarak tüketilebilir. Turşunun içeriğinde kullanılan sarımsak antioksidan bakımından oldukça zengindir. Ayrıca içeriğinde yer alan flavonid adlı bileşenler ileri yaşlarda oluşabilecek Alzheimer hastalığına karşı faydalıdır. Bu hastalığın oluşma riskini en aza indirir.

Turşu Tansiyonu Düşürür: Turşu yapımında kullanılan sirkenin sindirim sisteminde oluşabilecek zararlı mikropları yok edici özelliği vardır. İçeriğinde bulunan maddeler tansiyonun düşmesine ve kan dolaşımının daha aktif gerçekleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda diyabet hastaları için de turşu tavsiye edilen bir besindir.

Turşu Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Turşunun içeriğinde kullanılan sebzeler ve sirkenin bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. İdrar yollarında oluşabilecek hastalıklara karşı faydalıdır. Bağırsaklarda bakteri oluşumunu önler.

Turşu Kalp ve Damar Hastalığına Karşı Faydalıdır: Düzenli olarak turşu tüketmek içeriğinde kullanılan malzemelerin etkisi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı iyi gelir.

Turşunun Zararları: Turşunun faydalarının yanı sıra birtakım yan etkileri de vardır. Aşırı turşu tüketimi susuzluğa yol açabilir. Aynı zamanda görme kusurları ve osteoporoz gibi rahatsızlıklara da yol açabilir. Turşu yaparken kaya tuzu kullanılmaya özen gösterilmelidir.
" } ] }