{ "title": "Yulaf Kaç Kalori?", "image": "https://www.kaloriler.gen.tr/images/yulaf-kac-kalori.gif", "date": "19.01.2024 07:13:17", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Yulaf Kaç Kalori, Yulaf, bol nişastalı taneleri için yetiştirilen bir tarım bitkisidir. En çok hayvan yemi olarak kullanılan bu bitkinin insanların beslenmesinde de faydası çoktur. Bir yulaf tarlası buğday ya da arpa saplarına benzemediği, başak şeklindeki dağınık başakları sayesinde buğday ve arpa tarlasından kolayca ayırt edilebilir. Yulaf başaklarının içinde 2 ya da 3 adet tohum tane vardır. Yulafın siyah, beyaz, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu başaklar, kısa, uzun saplı başakları ve birçok çeşitleri mevcuttur. Yulaf çeşitleri hava şartlarına ilkime ve toprak çeşidine göre yulaf ekimi yapılmaktadır. Örneğin kırmızı tohumlu yulaf taneleri nemli ve sıcak iklimde yetiştirilir. Günümüzde bugün yulaf, arpadan ve çavdardan daha çok ekilmektedir, büyük miktarda ekilen bir tahıldır.

Rusya ve ABD en çok yulaf ekimi yapan ülkelerdir. Ardından İskoçya, İsveç, Finlandiya gibi küçük kuzey ülkeleri de buğdaydan, çavdardan daha çok verim aldıkları için en çok yulaf ekmektedirler. Türkiye'de ise başlıca Ege, Marmara, İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir. Yılda alınan hasat 350 bin ton kadardır. Bol miktarda nişasta, protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Yulaf taneleri en çok hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yulaf, tazeyken biçilerek veya hasat edilerek taneleri alındıktan sonra kuru halde hayvanlara yedirilir. Yulaf unundan hazırlanan hamur buğday unundan hazırlanan hamur gibi kabarmadığından yulaf unundan ekmek yapılmaz.

Yulaf ununu lapa ve gözleme yapımı gibi yiyeceklerde kullanmak daha besleyici olur. Ayrıca taneleri ise özellikle kahvaltı yiyeceklerinde besin değeri yüksek olduğu için tahıl karışımlarına karıştırılır. Yulaf, eskiden buğdayın pahalı olduğu dönemlerde en çok tükettiğimiz bir tahıl ürünüydü, bugün de kuzey ülkelerinde yulafın gıda ürünleri arasında önemi ve yeri küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Yulaf çoğu bölgelerde ilkbahar da ekilir, yulaf kışın dona ve kara karşı dayanıklı olmadığı için ekimi tercihen ilkbahardır. Yulafın birkaç çeşidi vardır. Sorguçlu yulaf, Dişli yulaf bunlardan bazıları.

Yulaf, bebeklerimize de vereceğimiz anne sütünden sonra ilk besin olabilir. Bebeğimize verebileceğim alerji yapma riski en düşük, minimum yiyeceklerden biridir. Lif açısından çok zengin bir tahıldır. Yüksek kalori ihtiva etmektedir. Protein ve kalsiyum ve hatta bir miktarda B vitamini içermektedir. Bebekler 6. Ayından itibaren tam tahıllı ürünler tüketmesi gerekmektedir. Yulaf ununda çok çabuk mantar oluşmaktadır. O yüzden yulaf ununu bebeğinize vermeden önce tadını kontrol ediniz.

Yulaf glüten içermeyen bir tahıl ürünüdür. Yulaf ezmesi tam bir şifa deposudur. Kan şekeri ve kolesterol sorunu olanlar sofralarından eksik etmesinler. Besinlerin atası olan Yulaf, yüksek besin değerine sahiptir. Kalori bakımından da yüksektir. Diyet yapanların öğünlerde ve ara öğünlerinde kullanması gereken bir besin ve önemli tahıl maddesidir. Kilo kontrolünü dengede tutmakta rolü büyüktür. Kalp krizi riskini azaltmada rolü büyüktür. Bazı kanser türlerinin tedavisinde de faydaları vardır. Vitamin, mineral ve antioksidan, protein, karbonhidrat ve demir yelpazesine sahiptir. Enerji kaynağıdır. %100 Doğal üründür.
" } ] }