Portakal Kaç Kalori?
Portakal kaç kalori, Portakal, ikiçeneklilerin Turunçgiller ailesinden olup anayurdu Hindistan'dır. Çok sevilen bir meyve olduğundan günümüzde sıcak iklim bölgelerinde oldukça geniş alanlarda üretilir. Boyu 4 metre kadar uzayabilen, yaprakları sert ve parlak olup alt yüzeyleri hafif tüylüdür. Meyvesinin kabuğu turuncu renkte, içi bolca sulu ve çekirdeklidir.
Portakal, tane olarak tüketildiği gibi değişik besin maddelerinin yapımında da kullanılır. İçeriğinde organik asitler, şeker, mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Ayrıca portakalın kabuğundan çıkarılan yağ ile likör ve şeker üretilir.
Portakal Kaç Kaloridir? Orta büyüklükte bir portakal yaklaşık 150 gram olup 75 kalori içerir. 100 gram portakal 75 kalori içerir. Portakal aynı zamanda sıkılarak meyve suyu haline getirilerek de tüketilen bir meyvedir. Taze sıkılmış 100 gram portakal suyu 45 kalori içermektedir. Portakal yüksek miktarda C vitamini içermekte olup bir adet portakal tüketen kişi yaklaşık günlük C vitamini ihtiyacının 1.5 katını karşılar. Portakal aynı zamanda A vitamini ve kalsiyum bakımından da zengin olup asitli olduğu için fazla tüketimi mide yanmasına neden olabilir. Portakalın en önemli dezavantajı kalorisinin büyük miktarda şekerden gelmesidir.
100 Gram Portakalın BeSin Değerleri- Enerji: 50 kalori
- Protein: 1.4 gram
- Toplam yağ: 0.30 gram
- Kül: 0.42 gram
- Karbonhidrat: 11.89 gram
- Diyet lifi: 2.
5 gram
100 Gram Portakalın Mineral Değerleri- Kalsiyum: 40 mg
- Demir: 0.09 mg
- Magnezyum: 10 mg
- Fosfor: 17 mg
- Potasyum: 179 mg
- Çinko: 0.06 mg
- Bakır: 0.037 mg
- Mangan: 0.023 mg
100 Gram Portakalın Vitamin Değerleri- C vitamini: 48 mg
- Tiamin: 0.087 mg
- Riboflavin: 0.040 mg
- Niasin: 0.274 mg
- Pantotenik asit: 0.250 mg
- B6 vitamini: 0.063 mg
- Toplam folat: 39 µg
- A vitamini RAM: 12 µg
- A vitamini IU: 230 IU
100 Gram Portakalın Yağ Değerleri- Toplam doymuş yağ asitleri: 0.035 gram
- Tekli doymamış yağ asitleri: 0.055 gram
- Çoklu doymamış yağ asitleri: 0.060 gram
Portakalın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?- Portakal yüksek miktarda C ve A vitamini içerdiği için yüksek oranda antioksidan özelliği olan bir meyvedir. Bu nedenle kış aylarında nezle, grip, öksürük ve bronşit gibi hastalıklarda oldukça etkilidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yüksek oranda lif içerdiği için metabolizmayı çalıştırarak sindirim sistemine yardımcı olur.
- Vücudun yorgunluğunu gidererek daha enerjik bir hale kavuşmasını sağlar.
- Damar tıkanıklığı riskini büyük ölçüde azaltan portakal aynı zamanda kanı temizler.
- Kandaki şeker oranını düşürerek tansiyonu kontrol altına alır.
- Diyabet hastaları için şiddetle portakal tüketmeleri önerilir.
- Portakalın kalori değeri çoğu meyvelere göre oldukça düşüktür.
- Karaciğerin çalışması açısından da faydası olan portakal aynı zamanda iştah açıcıdır.
Portakalın birçok faydası olmakla birlikte mide rahatsızlığı olanlar için tavsiye edilmez. Çünkü asit içeren portakal mide yanmasına neden olduğu gibi gastriti azdırır. Portakalın taze yenmesi tavsiye edilmekle birlikte sıkılıp meyve suyu olarak tüketilecekse fazla bekletmeden hemen tüketilmelidir. Çünkü bekledikçe başta C vitamini ardından diğer mineral ve vitaminler kaybolmaktadır. Taze sıkılmış bir bardak portakal suyu ile aynı portakalın direk tüketilmesi arasında 30 kalori fark vardır.
19.01.2024 06:39:47
Portakal Kaç Kalori? ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Portakal Kaç Kalori?"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|