Kalori hesabı yapmak, kilo kontrolü için oldukça önemlidir. Kalori hesabına dayanan diyetler ile kilo verme süreci daha kolay gerçekleşir. Kalori hesabı yapılarak uygulanan diyet listeleri sayesinde kişi daha bilinçli şekilde yediğine ve içtiğine dikkat edebilir. Kişinin kilo almaması ya da kilo verebilmesi için yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığının birbiri ile örtüşmesi gerekir. Hareketli bir yaşam tarzı, aktif bir metabolizma veya erkek olmak kalori hesabına daha az ihtiyaç duymaya sebep olabilir. Ancak, hareketsiz bir yaşam, kilo almaya yatkınlık, 30 yaş sonrası, kadın olmak ve yeteri kadar spora vakit ayıramamak nedeniyle kişi kendini kalori cetveli ile karşı karşıya bulabilir. Kilo vermek ya da sabit bir kiloda kalabilmek için alınan ve yakılan kalorinin birbiri ile uyumlu olması sonucunda hem kilo verilebilir hem de kilo kontrolü sağlanabilir. Özellikle sabahları kahvaltıyı ev yerine dışarıda yapan kişiler için seçenekler oldukça sınırlıdır. Kahvaltıyı dışarıda yapmak zorunda olanlar, çoğunlukla güne bir poğaça ile başlamak zorunda kalabilirler. Bu şekilde uygulanan diyete sadık kalmak pek mümkün olmaz. Kalori hesabı yapılıyorsa ve güne poğaça ile başlanıyorsa, poğaçanın içeriği kalori hesabı için oldukça önem taşır. Standart bir şekilde hazırlanmış 1 adet sade poğaça yaklaşık 180 kalori civarındadır. Bu kalori miktarının büyük bir kısmı yağdan gelmektedir. Poğaçadan vazgeçilemiyorsa, kalori kısıtlaması yapmak için poğaça evde hazırlanabilir. Poğaçanın içinde kıyma kullanılacaksa, yağsız kıyma tercih edilmelidir. Yine tuz miktarı da mümkün olduğunca kısıtlanarak kalori değeri neredeyse %15 azaltılabilir. Üzerine ya da içinde kullanılan yumurta ve yağ miktarı kalori bakımından önemlidir. Tüketilen poğaça nedeniyle alınan kaloriyi yakabilmek için yürüyüş ya da hafif egzersizler yapıldığında alınan kalori kişiyi fazla etkilemeyecektir. Kalorisi Düşük Poğaça Tarifi Malzemeler
İçi İçin
Nasıl Yapılır? Yaş maya el ile çukur bir yoğurma kabının içine ezilir. Üzerine toz şeker ve 1 çay bardağı kadar ılık su ilave edilip ağzı kapatılarak kabarması beklenir. Maya kabardıktan sonra sıvıyağ, yoğurt, sirke ve yumurta beyazı eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur mayalanması için üzeri örtülü 45 dakika kadar bekletilir. Dereotu ve peynir bir kâsenin içinde karıştırılır. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp, avuç içinde açılır. Hazırlanan iç harçtan koyularak avuç içinde tekrar yuvarlanarak yağlanmış tepsiye aralıklı olacak şekilde dizilir. Son olarak üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu ile süslenerek fırına verilir. Kalori değeri düşük poğaçalar piştiğinde servis için hazır olacaktır. Afiyet olsun. |