Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasının ortalama 1/4 oranında küçüklüğünde olup, Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinin lezzetli ve değişmez mutfak besinleri arasındadır. Her türlü yumurtada olduğu gibi protein ve yağ bakımından oldukça zengin bir besindir. Karbonhidrat içermediği için şeker hastalarının da tüketebileceği bir besindir. Görüntü olarak tavuk yumurtasına benzer ve sarı kısmı, tavuk yumurtasına göre beyazından daha fazladır. Sülfür içermediği için aşırı kaynatıldığında besin değeri düşmez. Peki, bıldırcın yumurtası kaç kaloridir? Ortalama büyüklükte olan bir bıldırcın yumurtası 9-12 gram arasındadır. Bundan çok nadiren 1-2 gram büyüğü veya küçüğü olabilmektedir. 10 gram olan bir bıldırcın yumurtası 14 kaloridir. 10 Gram Bıldırcın Yumurtasındaki Temel Besinler
10 Gram Bıldırcın Yumurtasındaki Mineraller
10 Gram Bıldırcın Yumurtasındaki Vitaminler
10 Gram Bıldırcın Yumurtasındaki Lipitler
Bıldırcın Yumurtasının Sağlık Faydaları 14 kalori olan bir bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtası gibi alerjiye neden olmaz. Bıldırcın yumurtasının 100 gramındaki protein kısmı %13 olurken, tavuk yumurtasında bu oran %10’dur. Birçok vitamin bakımından tavuk yumurtasına göre 5-6 kat daha zengindir. İyi huylu kolesterol bakımından zengin olan bıldırcın yumurtası, kalorinin %64'lük oranını yağlardan alır. Bir bıldırcın yumurtasında 70 mg kolesterol bulunurken, tavuk yumurtasında 200 mg kolesterol bulunmaktadır. Kolesterol her çeşit yumurtanın sarı kısmında bulunurken, beyaz kısmında bulunmamaktadır. Bıldırcın yumurtasını böbrek hastaları tüketmemelidirler. Ekstra Bilgiler Bıldırcın yumurtası, bağışıklık sistemini destekleyici özellikleriyle bilinir. Ayrıca, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekler, enerji seviyelerini artırır ve genel olarak sağlığı iyileştirir. Düşük kalorili bir besin olması nedeniyle diyet yapan bireyler için uygun bir seçenektir. Ancak, yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kolesterol sorunları olan bireylerin dikkatli tüketmesi önerilir. Sonuç olarak, bıldırcın yumurtası düşük kalorili, besleyici ve sağlık açısından birçok fayda sunan bir besindir. Ancak, her besin maddesinde olduğu gibi, dengeli ve ölçülü tüketilmesi gerekmektedir. |