Börek, acil durumlarda sık sık yapılan ve çeşitli tarifleri olan bir Türk lezzetidir. Böreklerin kalori değerleri, kullanılan malzemelere ve pişirme yöntemlerine göre oldukça farklılık göstermektedir. Özellikle tavada yapılan az yağlı börek ile tepside yapılan el açması böreğin hem lezzeti hem de besin değeri çok farklıdır. Yağlı peynir ile yapılan börekler, diğer börek çeşitlerine oranla daha fazla kalori barındırmaktadır. Diyet programına uyan biriyseniz, börek hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Böreğin pişirilmesi, iç harcı ve dahil edilecek bazı malzemeler, kalori miktarını etkiler. Özellikle, içeriğinde çiğ krema bulunan ve kızartma şeklinde hazırlanan böreklerden kaçınmanız, sağlıklı bir seçim olacaktır ve diyet programınızda sorun teşkil etmeyecektir. Böreklerin Kalori Değerleri
Böreklerin kalori değerleri bu şekildedir ve tüketeceğiniz börek miktarına dikkat etmenizde fayda vardır. El açması hamur ile yapılan böreğin kalorisi, hazır yufka ile yapılan böreğe göre daha fazladır. Bunun için böreğin içerisinde kullanılacak olan sosun ve iç harcına dahil edilecek olan sıvı yağ ile tereyağının kalori miktarını artırdığını unutmamak gerekir. İç harçta kullanacağınız yoğurt, sıvı yağ, yumurta, tereyağı ve süt böreğin kalorisini daha da artıracaktır. Sos olarak su ile birkaç yemek kaşığı sıvı yağ kullanmanızı öneririz. Böylelikle az kalorili ama oldukça lezzetli börekler hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz. Sağlıklı Börek Tarifleri ve Püf Noktaları Börek yaparken, sağlıklı malzemeler kullanarak kalori miktarını düşürebilirsiniz. İşte bazı öneriler:
Bu önerilerle, daha sağlıklı ve düşük kalorili börekler yapabilir, diyetinize uygun lezzetler yaratabilirsiniz. Unutmayın ki, sağlıklı beslenme, dengeli ve ölçülü tüketimle mümkündür. |