Diyet yapanlar ve formda kalmak isteyen birçok kişi kalori hesabı yaparak yaşamaktadır. Tüketilen yiyecek ve içeceklerin kalorilerini hesaplayıp buna göre tüketim yapmaktadırlar. Gün içerisinde aldıkları kaloriyi bilmek isteyen bireyler, son dönemlerde dünya genelinde oldukça yaygın bir sorun olan obeziteden çekinmektedirler. Bu rahatsızlık, çocuk yaş grubunu bile etkileyebilmektedir. Kalorisi yüksek besinler tüketildiğinde ve bu tür bir beslenme düzeni sürdürüldüğünde, farklı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Kalorisi yüksek yiyeceklerin içeriğinde bolca yağ ve karbonhidrat bulunması gerekmektedir ki bunlar aşırı kilo aldırıcı özelliklerdendir. Kalorisi ve yağı yüksek yiyecekler, başta yüksek kolesterol, damar tıkanıklıkları, yüksek tansiyon ve diyabet rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Köfte, küçük ve büyük her yaştaki insanın severek ve beğenerek yediği bir besindir. Doyumsuz lezzeti olan bu besin, damakta bıraktığı tatlar sayesinde mutfakların vazgeçilmez yemekleri arasında bulunur. Kıyma ve birtakım malzemenin yoğrulması ile elde edilen bir besin maddesidir. Çocukların severek tükettiği bu besin maddesi, içeriğinde bolca yağ ve karbonhidrat bulundurmaktadır. Kıymanın içeriğindeki yağ ve kıymanın kendi kalorisi, köftenin kalorisini belirli bir ölçüde ortaya çıkarabilir; fakat köfte yapmak için kullanılan malzemeleri ve köftenin kızartılacağı yağı da düşündüğümüzde, bolca kalorili ve yağlı bir besin maddesi olduğu açıkça görülmektedir. Köftenin Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir? Köftenin kalorisini etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar, pişirme şekli ve içerisine konulan malzemeler olarak ikiye ayrılabilir. Köftenin yapımı için kullanılan kıymanın yağ oranı, içi için kullanılan ekmeğin oranı, pişirme şekli ve köftenin büyüklüğü, köftenin kalorisinde büyük etkendir. Köfte yapımında kullanılacak kıyma, kalori bakımından çok önem arz etmektedir. Örneğin, %30 yağlı olan 100 gram kıymanın kalorisi 322, %5 yağlı olan bir kıymanın 100 gramında ise 137 kaloridir. Bu yüzden, köfte yapımında kullanılacak olan kıyma, köftenin kalorisini 2 ile 3 kat artırabileceği gibi azaltabilir de. İçeriğinde bulunan ekmek de köftenin kalorisini artıran malzemelerden biridir. Bir dilim ekmek 70 kaloriye eşittir. Köfteye kullanılan ekmek, az da olsa köftenin kalorisini etkilemektedir. Pişirme şekli kızartma ise, kızartma için kullanılacak yağın bir kısmını köfte çekecektir. Köftenin kızarmak için çektiği her 1 gram yağ, 9 kalori değerindedir. Kullanılan malzemelere göre kalorisi değişiklik gösterebilen köfte, 50 kalori de olabilir, 250 kalori de olabilir. Bir porsiyon ızgara köftenin 100 gramı 200 kalori değerindedir. Kalorisi 200 olan ızgara köftenin içerisinde 6 gram karbonhidrat, 16 gram protein ve 12.6 gram yağ bulunmaktadır. Evlerimizde tavada yağda kızartarak yapmış olduğumuz 100 gram kızartma köfte ise 276 kaloridir. 100 gram kızartma köftenin içerisinde 9 gram karbonhidrat, 22 gram yağ, 32.3 gramda protein bulunmaktadır. Köftenin Kalorisi Nasıl Aşağıya Çekilir?
Köfte Kalori Bakımından Kilo Yapar mı? İçeriğinde bolca bulunan yağ nedeniyle diyet yapan ve formda kalmak isteyen kişiler için uygun bir besin değildir. İçeriğinde fazlaca yağlı olan kıymalar kullanılıp yağlı bir şekilde aşırı tüketildiğinde, vücutta aşırı yağlanmalara ve kilo alımlarına neden olmaktadır. Kilo almamak için köftenin etine yani kıymasına çok önem verilmelidir. Köfteden kopamayan ve vazgeçemeyen, kilo da almak istemeyen insanlar, kırmızı et yerine yağ oranı daha düşük beyaz eti tercih etmeliler. Bu beyaz et türlerinden en çok tavsiye edilen köfte, tavuk etinden yapılmış olan köftedir. Tavuğun yanında protein açısından zengin olan hindi eti de çok önerilmektedir. Beyaz et, kırmızı ete göre daha az yağlı olduğu için diyet yapanların da, formda kalmak isteyenlerin de korkmadan tüketebileceği köfteler olabilir. Beyaz etten üretilen köftelerin tüketiminde aşırıya kaçılırsa, o zaman yağlanma ve kilo alımı söz konusu olabilir. Köftenin Kalori Bakımından Faydaları ve Zararları Nelerdir? İnsanlar günümüzde beyaz et yerine daha çok kırmızı et tüketmektedir. Uzmanlar ve doktorlar, kırmızı etin bilinçli şekilde tüketildiğinde fazla bir zararı olmadığını söylemektedir. Ancak aşırı tüketimlerinde, içeriğinde fazlaca yağ bulunmasından dolayı kolesterolü artırabilir, damar ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. Kırmızı et, köfte yapımında da çok kullanılıp, talep edildiği için kırmızı et ile aynı zararları göstermektedir. İçeriğinde kullanılan yağlı kırmızı et kıyması ile yapılan köfteye, bir de kızartma yağları eklenince, insan sağlığı için tam bir tehdit oluşturmaktadır. |
Öge
12 Temmuz 2024 CumaDiyet yaparken köfteyi nasıl tüketebilirim? Yağ oranı düşük beyaz et kullanarak köfte yapmak gerçekten kalori alımımı azaltır mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Öge,
Diyet yaparken köfte tüketmek mümkün, ancak dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Öncelikle, yağ oranı düşük beyaz et, özellikle hindi veya tavuk kullanman kaloriyi azaltmana yardımcı olabilir. Beyaz et, kırmızı ete göre daha az yağ içerir ve protein açısından zengindir. Ayrıca köfteyi fırında ya da ızgara yaparak pişirmen, ekstra yağ kullanmadan pişmesini sağlar ve bu da kalori alımını azaltır. Baharat ve yeşilliklerle lezzetlendirebilir, ekmek içi gibi ekstra karbonhidrat eklememeye özen gösterebilirsin. Bu şekilde, hem lezzetli hem de diyetine uygun köfteler yapabilirsin.
Sağlıklı bir diyet sürecinde başarılar dilerim!