Üzüm, yaz aylarında taze olarak, kış aylarında ise kuru olarak tüketilen bir meyvedir. Oldukça faydalı olan bu meyvenin pekmezi ve pestili de yapılmaktadır. Ülkemizde bolca yetiştiği için tüketimi de buna orantılı olarak fazladır. İçeriğindeki zengin vitamin çeşitleriyle uzmanların tavsiye ettiği bu yaz meyvesi, yüksek antioksidan özelliğe sahiptir. Genellikle diyet yapan kişilere önerilen meyveler arasında olmasına rağmen, kalori değeri bakımından miktarında kısıtlama yapılmaktadır. Faydalı etkileri açısından yüksek tansiyona ve karaciğerin sağlıklı olmasına katkıda bulunan üzüm, cilt sağlığında ve kolesterol seviyesinin dengelenmesinde de faydalıdır. Üzümün kabuğunda bulunan bir madde kansere karşı koruyucu özellikteyken, çekirdeklerinde bulunan maddeler kan yapıcı olarak faydalıdır. Bunun yanında üzümün iştah açıcı özelliğini mutlaka dikkate almalısınız. Ancak tüketimde aşırıya kaçılması tavsiye edilmiyor. Özellikle hamile olanlar ve karaciğer yağlanması sorunu olanlar üzümü daha dikkatli tüketmelidir. Üzüm, bebeğin anne karnındaki gelişimine olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, içeriğindeki şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan, şeker hastalarının üzüm tüketiminde dikkatli olması gerekir. Üzüm, yeşil ve siyah olmak üzere iki türde yetişmektedir. Özellikle yaz döneminde daha fazla tüketilen üzümün miktarına dikkat edilmelidir. İçeriğindeki meyve şekerinin yüksek oranda olması nedeniyle kilo alımını artırabilir. Ayrıca, karbonhidrat ve yağ içeriğine sahip olmasının da dikkate alınması gerekir. Bu yüzden diyet yapan kişilerin menülerinde üzüm belirli miktarda bulunmalıdır.
Üzüm (100 Gram) Besin Değerleri Nedir?
Üzüm tüketimi, sağlık açısından birçok fayda sağlamakla birlikte, kalori ve şeker içeriği nedeniyle miktarına dikkat edilmesi gereken bir meyvedir. Dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, üzümün sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. |