Erik, pek çok farklı türü bulunan bir meyvedir. Bilinen 200'den fazla çeşidi olan erik, besin lifi bakımından en zengin meyvelerden biri olarak bilinmektedir. Yüksek oranda C vitamini içeren erik, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Düşük kalori içermesi bakımından diyet listelerinin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan yeşil erik, metabolizmayı hızlandırması açısından zayıflamaya da yardımcıdır. Yeşil erik, gülgiller ailesinden bir meyve olup Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek kesimleri ile Güneydoğu Anadolu'nun kurak bölgeleri dışında her yerde yetişmektedir. Türkiye'de en fazla tanınan türlerinden biri olan yeşil erik, kalori bakımından oldukça düşüktür.
Yeşil Erik Kaç Kalori İçerir?
Yeşil eriğin büyüklükleri değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin, bazı bölgelerde yetişen yeşil eriğin 3 tanesi 100 gram gelirken, bazı bölgelerde yetişen yeşil eriklerin 10 tanesi 100 gram gelmektedir. Gram üzerinden kalori değerlendirmesi yaparsak, 100 gram yeşil erik 46 kalori içermektedir.
100 Gram Yeşil Eriğin Besin Değerleri Nelerdir?
- Enerji: 46 kalori
- Protein: 0.70 gram
- Toplam yağ: 0.28 gram
- Kül: 0.37 gram
- Karbonhidrat: 11.42 gram
- Diyet lifi: 1.4 gram
- Toplam şeker: 9.92 gram
100 Gram Yeşil Eriğin Mineral Değerleri
- Kalsiyum: 6 mg
- Demir: 0.17 mg
- Magnezyum: 7 mg
- Fosfor: 16 mg
- Potasyum: 157 mg
- Çinko: 0.1 mg
- Bakır: 0.057 mg
- Mangan: 0.056 mg
100 Gram Yeşil Eriğin Vitamin Değerleri
- C vitamini: 9.5 mg
- Tiamin: 0.028 mg
- Riboflavin: 0.026 mg
- Niasin: 0.417 mg
- Pantotenik asit: 0.135 mg
- B6 vitamini: 0.029 mg
- Toplam folat: 5 µg
- Toplam kolin: 1.9 mg
- A vitamini: 345 IU
- K vitamini: 6.4 µg
100 Gram Yeşil Eriğin Yağ Asidi Değerleri
- Toplam doymuş yağ asitleri: 0.017 gram
- Tekli doymuş yağ asitleri: 0.134 gram
- Çoklu doymamış yağ asitleri: 0.044 gram
Yeşil Eriğin Faydaları Nelerdir?
- Antioksidan: Bileşiminde bulundurduğu güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle mücadele eder ve hücre tahribatını önler. Serbest radikallerin hücrede yaptığı tahribat, kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok hayati hastalığa neden olabilir. Özellikle koyu yeşil erikte bulunan antioksidan miktarı daha fazladır.
- Demir Emilimi: Yüksek oranda C vitamini içermesi bakımından vücuda alınan demirin emilimini artırır. C vitamini eksik olduğunda bünyeye ne kadar demir minerali alınsa da emilmedikten sonra fayda sağlamaz. Demirin eksik alınması; kalp ritminin düzensiz çalışması, çocuklarda büyüme geriliği, hamilelerde erken doğum gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 100 gram yeşil erik, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %17'sini karşılamaktadır.
- Kolesterol: Tek başına kötü kolesterolü düşürmeye yeterli olmasa da okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini önlediğinden damar tıkanıklığına karşı faydalıdır.
- Retina Sağlığı: Bir retina hastalığı olan makula dejenerasyonu genellikle 50 yaş üstündeki kişilerde görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre, günlük yeşil erik tüketen kişilerde bu hastalığın görülme riskinin oldukça azaldığı belirlenmiştir.
- Kan Şekeri: Yeşil erik fazla kalori içermez. Kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olmadığı için özellikle tip 2 diyabet hastalarına önerilir.
- Besin Lifi: Bazı sebze ve meyvelerde bulunan besin lifi, başta sindirim sistemi olmak üzere kalp-damar hastalıklarında, diyabette ve obezitede oldukça faydalı bir besindir. Besin lifi, direkt sindirim sistemine geçerek bağırsağın hareketlenmesine neden olur. Yeşil erik, kronik kabızlık çeken kişilere özellikle tavsiye edilmektedir.
- Kemik Sağlığı: Yeşil erikte bol miktarda bulunan magnezyum minerali ve K vitamini, kalsiyumun emilmesi için önemlidir. Kalsiyumun emilimini hızlandıran ve bünyesinde kalsiyum bulunduran yeşil erik, kemikleri güçlendirir ve diş çürümelerinin önüne geçer.
- Kilo Kontrolü: Diyet listelerinin vazgeçilmez meyvesi olan yeşil erik, hem tok tutar hem de sindirim sistemini harekete geçirdiğinden zayıflamaya yardımcı olur.
|