Lavaş, birçok yiyeceğin yanında servis edilmesiyle tüketilmektedir. Özellikle kebapların yanında sıklıkla görülmektedir. Son zamanlarda tüketimi artmış olup, çiğ köfte yanında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Lavaş, normal ekmeğe göre daha incedir. Normal ekmek gibi sağlığı fazla tehdit etmez ancak fazla tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Lavaş, normal ekmeğin kalorisinden daha az bir kaloriye sahiptir. Birçok medeniyet tarafından tüketilen lavaş, çoğu ülkede ve toplumda normal ekmeğin yerine de kullanılmaktadır. Unlu bir mamul olan lavaş, tuz ve su ile yapılır. Lavaş yapımında genellikle maya kullanılmaz; sadece belirtilen malzemelerle yapılmaktadır. Ancak isteğe göre malzemeler arasına maya da katılabilir. Maya, lavaşın kalori değerini de yükseltmektedir. Saçta pişirilen lavaş, yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde pideyle kıyaslanabilir. Kalori değeri ise diğer hamur işleri ve unlu mamullere göre biraz daha düşüktür. Lavaşın Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir? Çoğu zaman tek tip hamur ile yapıldığı için, yapıldığı hamurun kalorisine göre yakın bir kalori değerine sahiptir. Hamurun gramajı 60 gram ise, lavaşın kalorisi 141 kalori değerindedir. Bazı yerlerde 100 gramlık türleri de bulunur. Bu türlerde 100 gram hamurlar kullanıldığında, lavaşın kalori değeri 235 kalori olmaktadır. Lavaş, kalori bakımından diğer ekmek türlerine göre daha az kaloriye sahiptir. İçeriğinde karbonhidrat fazlalığı bulunduğundan, bu da hamurdan kaynaklanmaktadır. Lavaşın 100 gramında 15 gram karbonhidrat, 12,46 gram yağ ve 4 gram protein bulunur. Besin değerleri anlaşıldığı gibi karbonhidrat ve yağ oranları yüksektir. Lavaş Kalori Bakımından Kilo Yapar mı? Lavaş ekmek, normal ekmeğe göre daha az kaloriye ve besin değerlerine sahiptir. Sahip olduğu değerlerin diğer türlerin değerlerine göre daha az olmasından dolayı kilo aldırma özelliği onlar kadar fazla değildir. Ancak her şeyin tüketiminde dikkat edilmesi gerektiği gibi, lavaşın da tüketimine dikkat edilmeli ve fazla tüketilmemelidir. Bir öğünde 3-4 dilim ekmek tüketen birisi, kilolardan kurtulmak veya formda kalmak istiyorsa bu dilimlerin yerine bir lavaş ekmek tüketebilir. Ancak bu tüketimlerde lavaşın üzerine margarin, yağ gibi şeyler sürülmemesi gerekir. Kalori değeri düşük olduğu için diyetisyenler tarafından cazip görülen diyet listelerine de eklenir. Diyetisyenler, son günlerde hamur işlerini ve bunların aldırdığı yağ yüzdesini en asgari düzeye indirmek istemektedirler. Bu yüzden diyetisyenler normal ekmek veya hamur işleri yerine lavaşı önermektedir. Ancak bir ya da iki adet orta boy olabilir. Hamur işlerini en asgari düzeye indirildiğinde kilo verileceğini söyleyen diyetisyenler, ekmeğin kalorisi az olduğu için lavaşı öneriyorlar. |
Diba
21 Temmuz 2024 PazarLavaşın kalorisinin normal ekmekten daha az olduğunu öğrendim, ama yine de fazla tüketmemek gerekiyor mu? Mesela bir öğünde sadece bir lavaş tüketmek kilo alımını engeller mi?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Diba,
Evet, lavaşın kalorisinin normal ekmekten biraz daha az olduğu doğru. Ancak, her şeyin fazlası gibi lavaşın da fazla tüketimi kilo alımına neden olabilir. Bir öğünde sadece bir lavaş tüketmek, genel beslenme planına ve günlük kalori ihtiyacına bağlı olarak kilo alımını engelleyebilir. Dengeli bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite ile birlikte lavaşı ölçülü tüketmek en iyisi olacaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak için çeşitliliğe dikkat etmeyi unutma!