Çekirdek türlerinin protein, E vitamini, B vitamini, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, mangan ve mineral içeriği fazladır. Bunun yanı sıra, yağ oranı da oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı çekirdek ve çekirdek türlerini tüketirken dikkatli olunmalı ve 1 avuçtan fazlasını tüketmekten kaçınılmalıdır. Kalori Değerleri Kalori değerleri hesaplanırken ay çekirdeğinin hazır, çekilmiş veya kabuksuz olma durumuna göre değerlendirilir. 1 avuç çekirdekte (yaklaşık 20 grama tekabül etmektedir) 75 kalori bulunmaktadır. Bu oran çekilmiş ay çekirdeğinin oranıdır. Hazır paketlenmiş ay çekirdeklerinin kalorisi ise daha fazladır. 1 avuç hazır paketlenmiş ay çekirdeği 118 kaloriye sahiptir. Kabuksuz olan ay çekirdeklerinin kalorisi ise 115 kcal'dir. Bunun dışında, tuzsuz ve kavrulmuş bir avuç ay çekirdeği 121 kcal'dir. Kavrulmuş tuzlu çekirdeğin kalori oranı ise 165 kcal'dir. Çekirdeğin Sağlık Üzerine Etkileri Yaz aylarında parklarda, bahçelerde, televizyon izlerken, piknik yaparken ve birçok sosyal aktivitede çekirdek tüketimi yaygındır. İçerisinde yüksek oranda tuz bulunduğundan, çekirdek vücutta suyun tutulmasına ve ödeme sebep olabilir. İçerdiği yağ ve tuz oranından ötürü fazla tüketimi hem sağlık açısından hem de kilo açısından zararlıdır. Bu sebeple tüketimine dikkat edilmelidir. Çekirdek Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Çekirdeğin yüksek kalori içeriği ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Özellikle tuzlu ve kavrulmuş çekirdeklerin tüketimi sınırlı tutulmalıdır.
1 avuç çekirdeğin kaç kalori olduğunu öğrendiğimize göre, artık ne kadar tüketeceğimize daha bilinçli bir şekilde karar verebiliriz. |