Karnabahar Kaç Kalori? Folik asit, mangan, potasyum, demir, C vitamini ve yüksek oranda lif içeren karnabahar, düşük kalorili sebzeler arasında yer almaktadır. Özellikle kilo kontrolü sağlamak için diyet yapan kişiler, karnabaharı rahatlıkla diyet listelerine ekleyebilirler. Ancak, diyet yapanlar için karnabaharın pişirme yöntemleri oldukça önemlidir. 1 porsiyon karnabahar yaklaşık 38 kalori içermektedir. 100 Gram Karnabaharın Besin Değerleri Nelerdir?
Karnabaharın Faydaları Nelerdir? Sindirim Sistemi: Karnabahar, bol miktarda besin lifi içerir. Bu özelliği ile kabızlığı giderici etkisi vardır. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği bulunan karnabahar, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olarak hazımsızlığa karşı iyi gelir. Kolon, prostat ve mesane kanserini önleyici etkisi olduğu da bilinmektedir. Mide: Karnabahar, mide ülserini engelleyici etkisi vardır. Midede gaz ve şişkinliğe karşı iyi gelir. Midede sindirimin hızlanmasına yardımcı olan sebzelerden biridir. Karaciğer: Karaciğerin vücutta oluşan zararlı maddeleri temizleyici bir görevi vardır. Karnabahar, karaciğerin bu fonksiyonunu daha iyi yerine getirmesine yardımcı olur. Karaciğerde oluşan zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlayarak, karaciğerde oluşabilecek hasarı onarıcı etkisi vardır. Diyabet: Karnabaharın içeriği, kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir. Uzmanlar, diyabet hastalarının düzenli olarak karnabahar tüketmesini tavsiye etmektedir. Ağrılar: Vücutta farklı hastalıklara bağlı olarak eklem ve kaslarda oluşan ağrılara karşı karnabahar faydalı bir sebzedir. Özellikle romatizmal ağrılar üzerinde etkilidir. Kansızlık: Kansızlık, diğer adıyla anemi, birçok hastalığı tetikleyen bir sağlık sorunudur. Aynı zamanda kansızlık nedeniyle bağışıklık sistemi gücünü kaybedebilir. Dolayısıyla en küçük enfeksiyonlarda vücut direnci düşerek bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Karnabaharda bolca bulunan demir, kan yapımını destekleyen bir mineraldir. Kansızlık hastalığının tedavi sürecinde tedaviye destek amacıyla karnabahar tüketilebilir. Tansiyon: Karnabaharın yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Ayrıca, antioksidan yönünden zengin içeriğe sahip olan karnabahar, damar sertliğine karşı da faydalıdır. Beyin Sağlığı: Karnabaharın içeriğinde yer alan B1, B2 ve B3 vitaminlerinin beyin sağlığı için önemi büyüktür. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer hastalığına karşı korunmak için düzenli olarak karnabahar tüketilebilir. Karnabahar Ne Kadar Tüketilmelidir? Uzmanlar, haftada 1-2 defa karnabahar tüketmeyi tavsiye etmektedir. Daha fazla karnabahar tüketimi, vücutta iyot emilimini azaltabilir. Vücutta fazla iyot zararlı olduğu gibi, vücudun belli bir miktarda iyota ihtiyacı vardır. Karnabaharı çok fazla tüketen kişilerin, iyot eksikliğini tamamlamak için iyotlu tuz tüketmeleri gerekir. Ek Bilgiler: Karnabahar, doğal bir anti-inflamatuar olarak da bilinir ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca, karnabaharın içinde bulunan Glukozinolatlar, vücuttaki detoksifikasyon enzimlerinin üretimini artırarak toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle, karnabaharın düzenli tüketimi genel sağlık açısından oldukça faydalıdır. |