Haşlanmış patates kaç kalori, patates kök sebzelerden biri olduğu için nişasta değeri oldukça yüksektir. Folik asit, fosfor, potasyum ve lif bakımından zengin içeriğe sahiptir. Patatesin en sağlıklı tüketim şekli haşlanıp soğuduktan sonra tüketimidir. 100 gram haşlanmış patates yaklaşık 93 kalori içermektedir.
Patates nişasta değeri yüksek bir besin olduğu için diyetlerde dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlık açısından da birçok faydası bulunan patatesin özellikle cilt sağlığı için yeri büyüktür. Bolca C vitamini içeren patates, saç ve sindirim sistemi ile alakalı gelişen sorunlarda da faydalıdır.
Patatesin Besin Değerleri
- 100 gram haşlanmış patates yaklaşık 93 kalori içermektedir.
- Protein: 2.6 gram
- Karbonhidrat: 21.2 gram
- Kolesterol: 0
- Yağ: 0.1 gram
- Lif: 0.6 gram
- Fosfor: 65 miligram
- Kalsiyum: 9 miligram
- Demir: 0.7 miligram
- Sodyum: 4 miligram
- Potasyum: 503 miligram
- Magnezyum: 23 miligram
- A vitamini: 0.1 miligram
- B1 vitamini: 0.04 miligram
- B2 vitamini: 1.7 miligram
- B3 vitamini: 20 miligram
- C vitamini: 20 miligram
Patatesin Faydaları
Kilo: Haşlanmış patatesin tokluk süresini uzatmak gibi bir faydası vardır. Özellikle diyet yapanlar ara öğün olarak 1 adet orta boy haşlanmış patates tükettiğinde daha az açlık hissedecektir.
Enerji: Patates mükemmel bir enerji kaynağıdır. Bünyesinde fazlaca vitamin ve mineral barındıran patates, B vitamini ve potasyum yönünden de zengin bir içeriğe sahiptir. Yorgunluk hissedilen anlarda 1 tane haşlanmış patates tüketilerek vücutta enerji artışı sağlanabilir.
Stres: Patates hücresel sağlık için faydalı olan B6 vitamini yönünden iyi bir kaynaktır. Patatesi düzenli tüketmek stres ile mücadele etmek için faydalı olur.
Bağırsak Sağlığı: Patatesin bağırsak hareketlerini arttırıcı etkisi vardır. Kabızlığa ve şişkinliğe karşı iyi geldiğinden kilo verme sürecine de destek olur.
Sindirim Sistemi: Patates aslında sindirimi zor olan bir besin değildir. Sindirimi oldukça kolay olan patates mide için de yararlıdır. Midede asit dengesini sağlamak için tüketilebilir.
Kardiyovasküler Hastalıklar: Protein, karbonhidrat, niasin, kalsiyum, C vitamini ve B grubu vitaminleri yönünden iyi bir kaynak olan patates kalp hastalıklarına karşı iyi gelir. Aynı zamanda kan basıncı ile alakalı sorunlarda da etkilidir. Kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı olur.
Cilt Sağlığı: Patatesin cilt sağlığı için önemi büyüktür. Göz altında ya da çevresinde oluşan mor halkalar için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Göz etrafındaki morluklar için patates dilimlenerek sorunlu bölgeye kapatılır. 20 dakika kadar bekletildikten sonra alınarak bölge ılık su yardımı ile yıkanır. Düzenli uygulandığında kısa sürede sorun giderilebilir. Rendelenmiş patates ile yüze 15 dakika kadar masaj yaparak cilt öl hücrelerden arındırılabilir.
Saç Sağlığı: Patates cilt bakımı için kullanıldığı gibi saç bakımı için de gönül rahatlığıyla kullanılacak bir besin kaynağıdır. Patates rendeden geçirildikten sonra 1 adet yumurta ile karıştırılır. Üzerine 5-6 damla limon suyu ilave edildikten sonra elde edilen karışım saç diplerine sürülür. Saçlarda yarım saat kadar bekletilerek ılık su ile yıkanır. Hazırlanan karışım saçlara doğal bir canlılık ve parlaklık katar.
Yara Ve Döküntü: Patates ciltte oluşan yara ve döküntülere karşı da iyi gelir. Özellikle böcek sokmalarında problemli bölgeye patates uygulamak ağrının hafiflemesine ve yaranın çabuk iyileşmesine yardımcı olur.
Not: Patatesin tavsiye edilen tüketim şekli haşlama, köz ya da yemeklerde kullanılmasıdır. Patates her mevsim kolaylıkla ulaşılabilecek bir besin kaynağıdır. Patatesin faydalarından yararlanmak için kızartılarak değil haşlanarak tüketilmesi gerekir.