Aşure, besin değeri ve kalori bakımından diğer tatlılardan biraz farklıdır. Aşure için kullanılan her malzeme birbirinden değerli ve bir o kadar da kalorilidir. Tatlılar genellikle yağ, un, şeker ve kimi zaman süt kullanılarak hazırlanır. Bu tür malzemeler kullanılarak hazırlanan yiyecekler pek besleyici olmasa da kalori değeri oldukça yüksektir. Dolayısıyla bu tarz tatlılar kişide yağ ve direkt olarak kilo artışına yol açar. Oysaki aşure, bir tatlı olmasına rağmen besin değeri açısından çok zengindir. Bu nedenle de faydalı yiyecekler kategorisinde yer alır. Aşurenin Besin Değerleri Aşure yapımında kullanılan buğday, B grubu vitaminler bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Aynı şekilde nohut ve kuru fasulye, protein ve karbonhidrat bakımından altın değerindedir. Bu gıdalar lif bakımından da zengin içeriğe sahip olduğu için bağırsak hareketlerini rahatlatarak kabızlığa karşı iyi gelir. Aşureye en fazla tat veren gıdalar ise kuru ve yaş meyvelerdir. Meyvelerin vitamin değerleri oldukça yüksektir. Kalsiyum ve minerallerce zengin içeriğe sahiptirler. Bu nedenle de güçlü bir bağışıklık sistemi için yararlı gıdalar arasındadırlar. Aşureyi süslemek için kullanılan fındık, ceviz ya da badem, omega-3 yağ asitlerince zengin içeriğe sahiptir. Omega-3 yağ asitleri kalp, damar ve hafıza sağlığı için oldukça önemlidir. Hazırlanan aşurede toz şeker yerine bal ya da pekmez kullanarak aşureye lezzet katılabilir. Aynı zamanda sağlık için oldukça kaliteli bir tatlı hazırlanmış olur. Aşure ne kadar faydalı olsa da kalori bakımından zengin bir tatlıdır. Orta boy bir kase aşure yaklaşık 300-500 kalori kadardır. Aşureden vazgeçilemiyor, ancak kilo almaktan korkuluyorsa, günde bir kase aşure ile yetinmek gerekir. Aşure, tatlı olarak değil ana yemek olarak da tüketilebilir. Aşure ile bir fincan sütlü kahve içmek, metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlayarak uzun süre tokluk hissi yaratır. Bu sayede gelecek öğünde daha az acıkılır. Sağlıklı Aşure Nasıl Hazırlanır?
Üzeri İçin
Sağlıklı Aşure Nasıl Yapılır? Tüm malzemeleri ayrı ayrı kaplarda haşlayın. Haşlanan malzemelerin suyunu süzdürmeden birbiri ile karıştırın. Karışan malzemeleri birlikte bir süre daha pişirin. Pişen malzemelere süt, bal ve doğradığınız elmayı ekleyip bir taşım kaynatın. Pişen aşureyi kaselere paylaştırarak üzerlerini nar, ceviz, fındık, kuş üzümü ve tarçın ile süsleyin. Afiyet olsun. |