Ekmek tüketen herkesin ve özellikle kilo vermek için diyet yapan bireylerin merak ettiği sorular arasında "Ekmek kaç kalori?" sorusu ilk sıralarda yer almaktadır. Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde ekmek tüketimi oldukça yaygındır. İnsanların vazgeçilmez besinleri arasında yer alan ekmeğin hem yararları hem de zararları bulunmaktadır. Ekmek, temel besin maddeleri arasında yer almakta ve iyi bir enerji kaynağı olduğu için tüketimde önemli bir yere sahiptir. Ekmeğin Yararları ve Zararları Diyet yapan bireylerin ilk bıraktıkları besin genellikle ekmektir. Ancak, ekmeğin zararları kadar yararları da bulunmaktadır. Ekmeğin yararları arasında ilk olarak kan şekerini önemli ölçüde dengelemesi yer alır. Diğer yararı ise sinir sistemi için gerekli olan vitaminlerin alınmasını sağlamasıdır. Diyet yapılırken ya da sağlıklı bir beslenme düzeninde hiç ekmek yenmemesi doğru bir beslenme alışkanlığı değildir. Diyet yapan bireyler, kilo vermeyi hedefleyenler sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamalıdır. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin en önemli kurallarından biri her besin grubundan belli miktarlarda doğru şekilde tüketilmesidir. Diyet yapan bireyler karbonhidrat grubunu (çikolata, pasta, şeker, sütlü tatlılar) tamamen çıkardıkları için vücudun, özellikle de beynin ihtiyacı olan enerjiyi ekmekten alması gerekmektedir. Bu şekilde kan dengesi sağlanacaktır. Ekmek yardımı ile sinir sistemi için alınması gereken vitaminler alınmış olur. Ekmek miktarı ve ekmek kullanımı bireylerin bünyesine uygun olacak şekilde tercih edilmelidir. Ekmeğin Çeşitleri ve Tüketimi Ekmeğin seçilen cinsi tam buğday, çavdar ekmeği ya da kepekli ekmek olmalıdır. Gün içerisinde tüketilen ekmek düzensiz ve fazla miktarda olduğunda ekmek kullanımı zararlı bir hal alır. Ekmek tüketimi, ekmeği tüketen bireyin kilosuna, cinsiyetine ve çalışma temposuna göre değişmektedir. Sağlıklı olan bir bireyin her öğünde iki dilim ekmek tüketmesi gerekmektedir. Tüketilen bu ekmek, tüketen kişi için zararlı olmayacak, aksine yararlı olacaktır. Gün içerisinde tüketilen ekmek miktarı bir birey için en az 6 ile 8 dilim olmalıdır. Düzenli ve sağlıklı bir beslenmede ekmeğin cinsi yani buğday ekmeği, çavdar ekmeği ya da kepekli ekmek tüketimi ön planda olmalıdır. Kronik rahatsızlığı olan bireylerin yani diyabet, tansiyon ve kalp gibi hastalıkları olan kişilerin posaya daha fazla ihtiyaç duymalarından dolayı beyaz ekmek yerine diğer ekmek türlerini tercih etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Kabızlık problemi olan bireylerin de posaya ihtiyacı fazla olduğu için tam buğdaylı ekmek ya da çavdar ekmeğini tüketmeleri bağırsak hareketleri açısından daha fazla yarar sağlayacaktır. Aşırı kansızlık rahatsızlığı olan bireylerin demir emilimini olumsuz etkilememesi için kepekli ekmeği sürekli tüketmemeleri gerekmektedir. Bunun yerine aşırı kansızlık çeken bireylerin dönüşümlü olarak beyaz ekmek ve kepekli ekmek yemeleri daha doğru olacaktır. Ekmek karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Bundan dolayı şişmanlığın en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. Bundan dolayı yenilen yemeğin olduğu gibi tüketilen ekmeğin de kalori miktarı oldukça önemlidir. Eğer ekmeğin içerisinde soya ve ruşeym gibi proteini yüksek ekmek tüketilir ise şişmanlığın önlenmesi kolay olacaktır. Ekmek tüketimi bağırsak sorunlarına karşı çözüm olmaktadır ve iyi gelmektedir. Yine, insanların çoğunda diş çürüğü görülmektedir. Karbonhidratların dişte kalması nedeni ile oluşan bu çürükler ekmek kalıntılarından dolayı da oluşabilmektedir. Ekmek Kaç Kaloridir?
Ekmeğin kalori değeri, ekmeğin türüne ve miktarına bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle, ekmek tüketimi sırasında kalori değerine dikkat edilmesi, sağlıklı ve dengeli bir beslenme için önemlidir. |