Makarna, su, durum buğdayı ve tercihe göre yumurta eklenerek yapılan bir yemek türüdür. Genellikle kolay ve hızlı yemek yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği makarna, pratikliği nedeniyle oldukça popülerdir. Un ve suyun birleşimi sonucunda elde edilen hamura şekil verilerek üretilen makarnanın evde yapılması da mümkündür. Evde Makarna Yapımı Evde makarna yapımı için öncelikle açılan veya şekil verilen hamurun kurutulması gerekir. Kuruduktan sonra ise kaynayan suyun içinde normal makarna gibi pişirilebilir. Bu şekilde hazırlanan makarna, saklama koşulları açısından daha sağlıklı olacaktır. Makarnanın pişirilmesi sırasında veya üzerine ilave edilecek malzemelerin miktarına ve çeşidine göre kalori içeriği değişebilir. Sade haşlanmış ve üzerine bir yemek kaşığı tereyağı ilave edilmiş bir porsiyon makarnanın kalorisi 330’dur. Besin değerleri ise şu şekildedir:
Makarna Çeşitlerine Göre Kalori Cetveli
Makarnaların kalorisi, tamamen içlerinde kullanılan ek malzemelerin kalori değerlerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, kıymalı makarnanın içerisine dahil edeceğiniz kuru soğan veya fazladan bir yemek kaşığı tereyağı, makarnanın kalorisinin yükselmesine neden olabilir. Yukarıda verilen makarnaların kalori değerlerini göz önünde bulundurarak kendinize uygun gördüğünüz makarnayı hazırlayıp afiyetle tüketebilirsiniz. Eğer kilo vermek istiyor ve kendinize uygun bir diyet reçetesine tabi kalıyorsanız, kullanacağınız makarnanın kepekli olmasına özen göstermelisiniz. Böylelikle daha az kalorili makarna hazırlayabilirsiniz. Size verdiğimiz kalori değerleri tamamen normal makarnanın pişirilmesi ile alakalıdır. Kepekli makarna tercih ettiğinizde makarnanızın kalorisini de azaltmış olursunuz. Diyet Makarna Tarifi Malzemeler
Nasıl Yapılır? Makarnayı pişireceğiniz tencerenin içine su ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başladığında makarnaları tencereye alın ve pişmeye bırakın. Makarnalar pişerken, bu arada domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve bir yanmaz tavanın içine 2 yemek kaşığı sıvıyağ ile pişirin. Pişmiş olan domateslerin içine salçayı ilave edip bir dakika daha kavurun. 2 diş sarımsağı rendeleyip domates sosunun içine ilave edin ve baharatları da ekleyip güzelce harmanlayın. Diğer tarafta pişmiş olan makarnayı süzgeç ile süzüp üzerine bir su bardağı soğuk su ilavesi yaparak ilk sıcaklığını alın. Pişmiş olan makarnanın üzerine hazırladığınız sosu dökün ve karıştırın. Son olarak makarnaların üzerine ince kıyım yapılmış maydanozları ekleyin ve servis tabaklarına alıp sunum yapın. Arzu ederseniz domates sosunu makarnayı servis tabaklarının üzerine aldıktan sonra da ilave edebilirsiniz. Sunum tercihi tamamen size kalmıştır. Afiyet olsun. |