Fasulye, kurusu ya da tazesiyle muhteşem bir besin kaynağıdır ve sağlığa birçok fayda sağlar. Baklagiller familyasına ait bir sebze olan fasulyenin birçok türü bulunmaktadır. Genellikle sırık ve bodur fasulye olarak iki ana grupta değerlendirilir.
Taze Fasulye ve Kalori İçeriği
Taze fasulye düşük kalorili bir sebzedir ve bu nedenle zayıflamak için uygulanan diyet listelerinde rahatlıkla yer alabilir. Aynı zamanda, taze fasulye sağlık açısından da oldukça faydalıdır.
Taze Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
- Sindirim sistemini düzenleyici ve kabızlığı engelleyici etkisi vardır.
- Bağırsak kanserine karşı koruyucu özellik taşır.
- Gebelik döneminde anne ve bebeğin folik asit ihtiyacını karşılar.
- Göz sağlığı için önemlidir.
- Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
- Pankreas bezinin düzenli çalışmasını sağlar.
- Zehirlenme sonrasında tedavi edici özellik gösterir.
- Turşu, yemek ve salata yapımında kullanılır.
100 Gram Haşlanmış Taze Fasulyenin Besin Değerleri Nelerdir?
- 100 gram taze fasulye 25 kalori içerir.
- Protein: 1.6 gram
- Karbonhidrat: 5.4 gram
- Kolesterol: 0
- Yağ: 0.2 gram
- Selüloz: 1 gram
- Fosfor: 37 miligram
- Demir: 0.6 miligram
- Kalsiyum: 50 miligram
- Sodyum: 4 miligram
- Potasyum: 151 miligram
- A vitamini: 540 IU
- B1 vitamini: 0.07 miligram
- B2 vitamini: 0.9 miligram
- B3 vitamini: 0.5 miligram
- C vitamini: 12 miligram
Kuru Fasulye ve Kalori İçeriği
Kuru fasulye, B grubu vitaminleri, potasyum, protein, magnezyum ve demir gibi mineraller bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. 5 yemek kaşığı kadar etli kuru fasulye, 1 dilim ekmek kadar enerji sağlar.
100 Gram Kuru Fasulyenin Besin Değerleri Nelerdir?
- 100 gram kuru fasulye yaklaşık 340 kalori içerir.
- Protein: 23 gram
- Karbonhidrat: 21.2 gram
- Kolesterol: 0
- Yağ: 1.6 gram
- Lif: 1.5 gram
- Fosfor: 148 miligram
- Kalsiyum: 144 miligram
- Demir: 416 miligram
- Potasyum: 0.65 miligram
- B1 vitamini: 0.22 miligram
- B2 vitamini: 2.4 miligram
- B3 vitamini: 2.4 miligram
- E vitamini: 1.1 miligram
Kuru Fasulyenin Faydaları Nelerdir?
- Lif bakımından zengin olduğu için kötü kolesterole karşı iyi gelir.
- Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Kalori oranı düşük olduğundan kilo kontrolüne yardımcı olur ve tokluk süresini uzatır.
- Antioksidan özelliği ile vücudu kansere karşı korur.
- Diyabet hastalığına karşı iyi gelir. Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.
- Sinirlere karşı iyi gelir.
- Romatizma ve siyatik ağrılarına karşı faydalıdır.
- Kalp çarpıntısı ve karaciğer temizliği için etkilidir.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.
- Kemik yapısını kuvvetlendirir.
- İdrar tutukluğuna karşı iyi gelir.
- Gebelik döneminde demir ve folik asit içeriği ile tüketilmesi tavsiye edilir.
- Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir.
|
Hasafet
24 Temmuz 2024 ÇarşambaFasulyenin bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Sindirim sistemini düzenlediği ve kabızlığı engellediği söyleniyor. Peki, taze fasulyeyi nasıl pişirirsem en fazla faydayı sağlayabilirim? Ayrıca, kuru fasulyenin kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu belirtilmiş, bu faydasını görebilmek için ne kadar sıklıkla tüketmek gerekir?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaHasafet, fasulyenin faydaları hakkında öğrendiklerin gerçekten doğru. Taze fasulyeyi en fazla faydayı sağlayacak şekilde pişirmek için buharda haşlama veya kısa süreli soteleme yöntemlerini tercih edebilirsin. Bu yöntemler, besin değerlerinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, az bir miktar zeytinyağı ve limon suyu ekleyerek lezzetini arttırabilirsin.
Kuru fasulye ise kalp sağlığı açısından çok faydalı. Haftada 2-3 kez tüketmek, bu faydasını görebilmek için yeterli olacaktır. Tabii, fasulyeyi tüketirken diyetindeki diğer besinlerle de dengeli bir şekilde tüketmeye dikkat etmelisin.