Midye dolma, özellikle deniz kenarındaki bölgelerde sıkça tüketilen bir aperatif olarak bilinir. Aynı zamanda evde de kolaylıkla yapılabilen bu lezzet, midye bulma imkânı olan yerlerde daha yaygındır. Ancak denize uzak bölgelerde midye bulmak oldukça zor olabilir. Bir adet midye dolmanın kalorisi yaklaşık olarak 26,7 kcal'dir. Ancak, lezzeti nedeniyle bir kez yedikten sonra birkaç tane daha yemek isteyebilirsiniz. Bu durumda, toplam kalori alımınız artacaktır. Kilonuza dikkat ediyorsanız, midye dolma tüketirken dikkatli olmalısınız. En fazla 3-4 adet midye dolma tüketmek, kalori dengenizi korumanız açısından yeterli olabilir. Midye Dolma İçin Gerekli Malzemeler
Midye Dolma Nasıl Yapılır? Öncelikle maydanoz ve dereotu temizlenip ince ince doğranır. Kuru soğanlar rendelenir ve bir kaseye alınır. Sıvı yağ bir tavaya alınıp ısıtılır, ardından dolmalık fıstıklar eklenip hafifçe kavrulur. Fıstıkların üzerine yıkanmış pirinçler ilave edilerek birkaç dakika sürekli karıştırarak kavrulur. Pirinçlerin üzerine iki su bardağı kaynar su eklenir, tencerenin kapağı kapatılır ve pirinçler pişirilir. Pişmiş olan pirinçlerin üzerine temizlenmiş kuş üzümü, ince doğranmış yeşillikler, baharatlar, tuz ve rendelenmiş kuru soğan eklenip karıştırılır. Temizlenmiş midyelerin iç kısımlarına hazırlanan iç harç doldurulur ve midyeler kapatılır. Temizlenmiş midyeler geniş bir tencereye alınır ve üzerine tuz serpiştirilir. Bu şekilde birkaç saat bekletilir ve ardından bıçak ile kazınıp temizlenir. Midyelerin iç kısımlarında yer alan tüyler kesilir ve midyeler güzelce yıkanır. Temizlendikten sonra hazırlanan iç harç midyelerin içine doldurulur ve kapatılır. Midyeler tencereye yerleştirilir, üzerlerine plastik olmayan bir tabak kapatılır ve 1,5 su bardağı su eklenerek yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir. Pişirme süresinin ardından tencerenin altı kapatılır ve midyeler suyunu çektikten sonra üzerine bir kadeh kırmızı şarap gezdirilir. Şarap ilavesinin ardından ocağın altı açılır, birkaç dakika daha pişirilir ve üzerine bol limon sıkılarak servis tabaklarına alınır. Midyeler soğuduktan sonra yeşillik ve limon ile sunum yapılır. Afiyet olsun. |