Kavurma, Türk mutfağında hem bir et yemeği hem de et saklama yöntemi olarak bilinir. Bu teknikle saklanan kırmızı etlere de kavurma adı verilir. Etler kuşbaşı şeklinde doğranır ve öncelikle suda kaynatılır. İyice haşlandıktan sonra suyu süzülür. Diğer bir tencerede ise et yağları kızdırılır. Haşlanan etlere bolca tuz katılarak on beş ile yirmi dakika kadar bu yağ ile pişirilir. Soğuduktan sonra büyük tencere ya da küplerde muhafaza edilir. Kavurmanın Kullanım Alanları Kavurma, ihtiyaç duyuldukça çıkarılır ve çoğunlukla etli yemeklere katılmak amacıyla tüketilir. Kavurma, pidelerde iç malzeme olarak da kullanılır. Türk Kurban Bayramı alışkanlıklarının bir parçası olan kavurma, özellikle bayramın ilk günü olmak üzere bayram boyunca, kurban etinin taze şekilde kavrulması ile yapılan yemeğe de denir. Kavurma Yapılışı Kavurma tenceresine 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını beklenir ve sonrasında kuşbaşı doğranan et tencereye atılarak 4-5 dakika kavrulur. Et suyunu salmaya başladığı anda ısı "en kısık" seviyeye getirilmelidir ve tencerenin kapağı kapatılmalıdır. 15 dakikalık aralarla et karıştırılır ve kapak vakit kaybetmeden yeniden kapatılır. 1 saat sonra tuz, karabiber ve kekik ilave edilerek 15-20 dakika daha pişirilir. Bu şekilde 80-90 dakika aralığında ağır ateşte, kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve daha yumuşak bir kavurma haline gelir. Çoban Kavurma Kavurmadan yapılan en ünlü yemeklerden biri de Çoban Kavurma’dır. Kuşbaşı etler tencereye atılarak suyunu salıp hafif çekinceye kadar kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yağ ve soğan ekleyip karıştırılır. Domatesler soyulup küçük şekilde doğranır. Aynı şekilde biberler de küçük parçalar halinde kesilir. Önce sarımsak ve biber ilave edilerek etlerle birlikte kavrulur. Tuz ve baharat ilave edilerek karıştırılır. Doğranmış domates ilave edilerek kapağı kapatılır ve 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Kavurmanın Besin Değerleri ve Kalori İçeriği Kavurma, protein, çinko ve demir içeriği bakımından zengindir. Bununla birlikte doymuş yağ, sodyum ve kolesterol yüksek seviyede içerdiğinden sağlık açısından dikkat edilmelidir. Özellikle kalp hastalığı olanların tüketmekten kaçınması önerilir. Orta büyüklükteki bir porsiyon kavurmanın kalori değeri ise yaklaşık 345 kaloridir. Ekstra Bilgiler
|