Salça, çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilmesi, sularının çıkarılması ve kaynatılmasıyla elde edilen, püre şeklindeki bir besin maddesidir. Salçanın Tarihçesi ve Üretimi Salça, yaz aylarında bolca bulunan ve daha lezzetli olan sebzelerin kışın da tüketilebilmesi amacıyla üretilmeye başlanmıştır. Zamanla, dört mevsim boyunca tüketilebilen bir gıda haline gelmiştir. Geleneksel yöntemle hazırlanan salça, sebzelerin ezilmesinin ardından açık havada, güneş altında kurutulmasıyla yapılır. Ancak günümüzde, konserve olarak üretilen salçalar genellikle daha hızlı sonuç almak için fırınlarda kurutulmaktadır. Salçanın Kullanım Alanları Salça, domatesin katıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca, sulandırılarak domates suyu haline getirilip farklı şekillerde de kullanılabilir. İki çeşit salça üretim yöntemi vardır:
Sıcak İşleme Yöntemi Bu yöntemde, domatesler parçalara ayrılır ve elde edilen püre ısıtılarak pulp haline getirilir. Bu işlem, malzemenin tadının normalden daha acı olmasına neden olabilir. Soğuk İşleme Yöntemi Soğuk işleme yönteminde ise, domatesler parçalara ayrıldıktan sonra elde edilen püre çekirdeklerinden ayrılır ve daha sonra ısıtılır. Bu yöntem, malzemenin acımsı bir tat almasını engeller ancak daha az kıvamlı bir karışım elde edilmesine neden olabilir. Domates Salçası ve Biber Salçası Domates salçası ve biber salçası, yapım aşamasında doğranarak suda kaynatıldığı için C vitamini ve lif içerikleri azalır. Yemeklerde tat ve renk verme amacıyla belirli miktarlarda kullanılabilir. Ancak, tuz tüketimini sınırlamaya çalışan kişilerin salça tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Salçanın Kalori Değeri Bir yemek kaşığı salça, yaklaşık olarak 15 kalori içermektedir. |
Gözde
17 Mayıs 2024 CumaSon zamanlarda kiloma dikkat etmeye başladım. Yediğim her yemeğin kalorisini hesaplıyorum. Genellikle de salçalı yemek tüketmeyin seviyordum. Salça çeşitleri nelerdir ve salça nasıl yapılır? Salçalı yemekler de kalori daha mı fazla oluyor? Ortalama bir kaşık salça da ne kadar kalori vardır?
Cevap yazNaz Ela
17 Mayıs 2024 CumaSalça yapımı ev yapımı ise mevsiminde toplanmış kırmızı biberler yıkanır ayıklanıp büyük biber makinalarından geçirilerek püre haline getirilir. Bu püre kıvamı içerisine Kaya tuzu konarak güneşte bekletilir. Günlük kontrol edilir ve karıştırılır. Kıvamı tuttuğunda dilerseniz içerisine marketten alacağınız domates salçasını karıştırabilirsiniz. Ortalama bir yemeğe 1 kaşık salça 15 kalori ekler
Terim
17 Mayıs 2024 CumaDomates ve biber salçası olarak yapılır.Domates salçası doğranıp güneşe bırakılır güneşini alan domatesler ezilir suyu alınan domatesler kaynatılır ve püre şeklini alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.Muhafaza ederken üzerine sıvı yağ dökülür ve küflenmesi engellenir.Bir kaşık salçada 15 calori vardır.
Soru Sor / Yorum Yap