Mersin bölgesine has olan tantuni, et ve baharatlar ile hazırlanmaktadır. Minik küpler şeklinde doğranmış et, öncelikle haşlanıp yumuşatılır ve ardından saç tavada veya yanmaz bir teflon tavada ayçiçeği yağı ve su ile kavrulur. Bu aşamada etin içerisine farklı baharatlar ve tuz ilave edilip kavurma işlemi birkaç dakika kadar sürdürülür. Tantuninin en büyük özelliği, etlerin olabildiğince ufak olmasıdır. Et ne kadar minik olursa, tantuninin lezzeti de bir o kadar güzel olur. Bir tane lavaş arası tantuni yaklaşık 495 kalori içermektedir. Çoğunlukla dışarıda tüketilen tantuniyi evde yapmak isterseniz kalorisini azaltabilirsiniz. Bunun için etin miktarını azaltmanız ve lavaş yerine ufak yufka ekmeğini tercih etmeniz yeterli olacaktır. Şayet bulabilirseniz kepekli lavaş ekmeğini de kullanabilirsiniz. Çünkü tantuninin içerisinde kaloriye sebebiyet verecek herhangi bir başka malzeme bulunmamaktadır. Hazırlanması bir o kadar kolay olan bu yemeğin içerisinde et ve sebzeler bulunduğu için sağlık açısından da faydalıdır. Ancak diyet yapıyorsanız tantuni yerken dikkat etmeniz gerekecektir. Kalorisi yüksek olduğu için diyetinizi tehlikeye atabilir. Şayet haftada yarım tantuni yemenizin size hiçbir zararı olmayacaktır. Aksi halde sık yerseniz kilo almanızı da hızlandırabilir. Tantuni Besin Değeri
Tantuni Tarifi Gerekli Malzemeler
Nasıl Yapılır? Tantuninin hazırlanmasına eti yıkayarak başlayın ve ardından çok ufak olacak şekilde doğrayın. Nohut iriliğinde doğranmış etleri bir düdüklü tencerenin içerisine alın ve suyunu çekene dek pişirin. Etler suyunu çekip yumuşadıktan sonra bir tabağın içerisine alın. Etlerin pişeceği saçın orta kısmına bir yemek kaşığı sıvıyağı ilave edin ve ısıtın. Yağ ısınınca etleri saçın orta kısmına alın ve kavurmaya başlayın. Bu aşamada etler zaten önceden piştikleri için kavurma aşaması fazla uzun sürmeyecektir. Yeşil biberleri yuvarlak yuvarlak doğrayın ve etlerin yanına alıp kavurun. Bu aşamada saçın kenarları hafif kuruma ve yanma yapabilir. Bunu önlemek için saçın kenarlarına su püskürtün veya damlatın. Domateslerin de dış kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayıp biberler yumuşadıktan sonra saçın içerisine azar azar ilave edin. Domates eriyip yumuşadıktan sonra tantuninin baharatlarını ve tuzunu ilave edip harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan tantuniyi lavaşın orta kısmına ilave edin. Önceden temizlenip doğranmış olan maydanozları da lavaşın içerisine serpiştirin ve rulo şeklinde sarıp sunum yapın. Afiyet olsun. |
Sümbül
11 Temmuz 2024 PerşembeTantuni kaç kalori içerir? Diyet yaparken tantuni tüketmek ne kadar uygun olur? Evde yaparken kalorisini düşürmek için ne gibi önlemler alabilirim?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeSümbül, tantuni genellikle 300-400 kalori civarında olur, ancak içine eklenen malzemelere göre bu değer değişebilir. Diyet yaparken tantuni tüketmek mümkün, ancak porsiyon kontrolüne dikkat etmek ve yanında hafif bir salata gibi düşük kalorili yan yiyecekler tercih etmek önemli. Evde yaparken kalorisini düşürmek için yağ mıktarını azaltabilir, daha çok sebze ekleyebilir ve tam buğday ekmeği kullanabilirsiniz. Ayrıca, tantuniyi yağsız tavada pişirerek de kalorisini azaltabilirsiniz. Afiyet olsun!