Çiğ köfte, yağsız kıyma, ince bulgur, soğan, maydanoz, çeşitli baharatlar, salça ve isot ile yapılan, zengin besin içerikleriyle lezzetli ve iştah açıcı bir yiyecektir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü olan bu yiyecek, yoğurularak hazırlanır. İlk zamanlar kırmızı et kullanılarak yapılan çiğ köfte, yasal düzenlemelerle etin yasaklanması sonucu etsiz olarak yapılmaya başlanmıştır. Çiğ köfte hazırlarken servis edilişi oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Çiğ köftenin hazırlanış biçimine göre kalorisi değişiklik göstermektedir. Örneğin, çiğ köfteyi dürümle yediğimiz zaman marulla yediğimiz zamana göre daha fazla kalori alırız. Aynı zamanda nar ekşisi ilave edilip servis yapıldığında kalori miktarı yine artmaktadır. Bu makalede sade çiğ köftenin kalorisini araştırıp yazdık. İlaveler kişiye göre değişiklik göstermektedir. Çiğ Köfte Kaç Kaloridir?
Etli çiğ köftenin kalori değerinin daha düşük olmasının nedeni, kıymanın tamamen yağsız tercih edilmesinden ve etsiz çiğ köftede et yerine karbonhidrat oranı yüksek olan ince bulgurun tercih edilmesinden kaynaklanmaktadır. Çiğ köfte bulgur içerdiğinden dolayı yüksek miktarda lif bulundurur. Bu nedenle güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Grip ve nezle gibi hastalıkların daha çabuk atlatılmasını sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. 100 Gram Etsiz Çiğ Köftenin Besin Değerleri Nelerdir?
100 Gram Etli Çiğ Köftenin Besin Değerleri Nelerdir?
Etli ve Etsiz Çiğ Köftenin Faydaları Nelerdir?
Çiğ Köfte Kilo Yapar mı? Çiğ köftenin kalori oranı ne çok fazla ne de çok az kabul edilmektedir. Bulgur içerdiği için karbonhidrat oranı biraz yüksektir. Bu olumsuz bir durumken, yüksek oranda lif içermesi sindirim sistemini çalıştırır ve alınan yağ miktarının emilimi sağlanmadan dışarı atılmasını sağlar. Bu özelliği nedeniyle aşırı tüketilmemesi kaydıyla kilo aldırmaz. Çiğ köfte tüketilirken kesinlikle lavaşla tüketilmemelidir. Onun yerine yeşillik kullanılmalıdır. Yeşilliğin üzerine çiğ köfteler dürülerek üzerine de bir miktar limon sıkıp tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle 2-3 günde bir porsiyon çiğ köfte yenilebilir. |
Hekim
20 Temmuz 2024 CumartesiMarulla ya da lavaşla yediğimde kalori farkı ne kadar oluyormuş? Etsiz çiğ köfte mi yoksa etli çiğ köfte mi daha sağlıklı? Ãiğ köftenin folik asit içerdiğini bilmiyordum, anne karnındaki bebeğin zekâ gelişimi için önerilir mi?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Hekim,
Marulla ya da lavaşla yediğinde kalori farkının önemli derecede olduğunu söyleyebilirim. Lavaş, karbonhidrat içeriği daha yüksek olduğu için kalori miktarı da marula göre daha fazladır. Bu nedenle, kalori alımını azaltmak isteyenler için marul tercih etmek daha uygun olabilir.
Etsiz çiğ köfte genellikle etli çiğ köfteye göre daha sağlıklı kabul edilir. Etli çiğ köfte, çiğ et kullanıldığından dolayı potansiyel olarak zararlı bakteriler içerebilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. Etsiz çiğ köfte ise bulgur, baharatlar ve salça gibi malzemelerle yapıldığı için bu risk daha azdır.
Çiğ köftenin folik asit içerdiği doğrudur ve folik asit, anne karnındaki bebeğin zekâ gelişimi ve nöral tüp defektlerinin önlenmesi için önemlidir. Ancak folik asit ihtiyacını karşılamak için çiğ köfteye güvenmek yerine, folik asit içeren diğer gıdalar ve gerekirse doktor kontrolünde takviyeler almak daha güvenli bir yaklaşım olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim!