Kabak tatlısı, yapımında bal kabağı kullanılan bir tatlı çeşididir. Bal kabağı, içeriğinde beta karoten adında bir vitamin barındırır. Mineraller açısından da zenginliği ile bilinir. Beta karotenin cilt yenileyici ve onarıcı özellikleri bulunmaktadır. İçerisinde demir, potasyum, fosfor, sodyum, magnezyum ve kalsiyum bulunur. Çocuklarda kemik gelişimini ve kas gelişimini destekler ve güçlendirir; içerdiği demir sayesinde kansızlığı önler. Kabak tatlısının yapımında kullanılan bal kabağı, birçok antioksidan içerir. Kabak tatlısı, diğer hamurlu ve şerbetli tatlılara göre daha az kalori değerine sahiptir. Kabak Tatlısının Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir? Anadolu'da insanların severek yediği ve hemen hemen her sofrada bulunan bir tatlıdır. Bu tatlının bir dilimi ortalama 60 gramdır. 60 gramlık bir dilim 102 kalori değerindedir. Bu kalori miktarının artması ise yiyenlerin elindedir. Bir porsiyonu iki dilim olan kabak tatlısının iki dilimi 204 kalori etmektedir. Hafif bir tatlı olması, kalorisinin düşük olmasına nedendir. Ancak düşük dediğimiz kalori, birden fazla dilim tüketildiğinde yüksek olabilir. 100 gram kabak tatlısı, 19 gram karbonhidrat, 1 gram protein ve 2.3 gram yağ içerir. Kabak Tatlısı Kalori Bakımından Kilo Yapar mı? Her yaştan ve her kesimden insanın severek yediği bir tatlı çeşididir. Bal kabağından elde edilen bu tatlının ana maddesi olan bal kabağının saymakla bitmeyecek kadar faydası bulunmaktadır. Faydalı bir besindir, ancak tatlısının içeriğinde bulunan şeker yüzünden kilo yapabilir. Şekeri çok olduğundan dolayı formda kalmak isteyenler, diyet yapanlar ve şeker hastalığı olanların dikkat etmesi gereken bir tatlı çeşididir. Hekimlerin şeker hastalarına tembihlerde bulunduğu bu tatlı, diyetisyenler tarafından da diyette olanlara yasaklanmış bir besin olup tüketilmemelidir. Kabak Tatlısının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Bal kabağından üretilen kabak tatlısının faydalarından bahsetmek gerekirse, bu faydalar saymakla ve sıralamakla bitmez:
Faydaları olduğu gibi zararları da bulunan bir besindir. Fazla tüketiminde insan vücuduna yan etkisi olabilir. Bal kabağının tatlısı yapılırken bolca şeker kullanılır. İçeriğindeki bu şeker, kilo alımlarını sağlar ve diyabet hastalığının başlamasına neden olabilir. Bu yüzden şeker hastası olanların tüketirken çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bal kabağının faydalarından yararlanmak için onu haşlayarak tüketebilirsiniz. Bu yöntemle vitaminlerini kaybettirmez ve sindirimini kolaylaştırmış olursunuz. |