Tuz, yemeklere lezzet katmak amacıyla yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Ancak, aşırı tuz tüketimi başta yüksek tansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir. Günlük tuz tüketimi 6 gramı geçmemelidir. 1 çay kaşığı kadar tuz 0 kalori içermektedir.
Tuzun Zararları Nelerdir?
- Kalp-damar ve yüksek tansiyon hastalıklarına neden olabilir. Yüksek tansiyonu tetikleyen en önemli etkenlerden biri tuzdur. Bazı kişilerde böbreklerin tuz atma kapasitesi sınırlı olabilir ve bu durum hipertansiyona yol açabilir. Hipertansiyon tedavisinde de fazla tuz tüketimi tedavinin başarısız olmasına neden olur.
- Tuz nedeniyle oluşan hipertansiyon, vücudun başka organlarında da hasar meydana getirebilir. Beyin, kalp ve göz sağlığı hipertansiyon nedeniyle bozulabilir.
- Aşırı tuz tüketimi, idrarda kalsiyum oranının artmasına yol açar. Dolayısıyla kemiklerde kalsiyum eksikliği yaşanabilir. Kemik kırılması ve kemik erimesi olasılığı artar.
- Diyet yapan kişilerin tuzu kısıtlı kullanması gerekir. Aşırı tuz tüketimi vücutta ödem ve su tutumuna yol açabilir. Ayrıca tuz iştah açıcı bir etkiye sahiptir ve bu nedenle kilo kontrolü yapılan diyetlerde mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
- Aşırı tuz tüketimi, gebelik döneminde bazı sıkıntılara yol açabilir. Gebelikte vücutta su toplanması ve hipertansiyona neden olan önemli faktörlerden biridir. Aşırı tuz, özellikle gebeliğin 6. ayından sonra anne karnındaki bebekte gelişimi durdurarak bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Tuzun Faydaları Nelerdir?
- Tuz, hayatı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için oldukça önemlidir. Kan damarları ve hücrelerin sağlığını tuz sayesinde korur.
- Birçok yiyeceğin saklanmasında kullanılır. Tuz, yiyeceklerin bozulmasını engelleyici bir etkiye sahiptir.
- Diş ağrısına karşı iyi gelir. Tuzlu su ile gargara yapıldığında diş ağrısı hafifletilebilir.
- Yumurta haşlarken haşlama suyuna eklenen bir miktar tuz sayesinde yumurtanın kabuğu daha kolay soyulabilir.
- Makarna haşlarken makarna suyuna eklenen tuz, makarnaların birbirine yapışmasını önler.
Ek Bilgiler
Tuzun zararları olduğu kadar belirli miktarlarda tüketildiğinde sağlığa faydaları da bulunmaktadır. Ancak, tuz tüketiminde dikkatli olunmalı ve önerilen günlük miktar aşılmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yetişkinlerin günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlı tutmalarını önermektedir. Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve bilinçli tuz tüketimi önemlidir.
|